Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Man uit Veldhoven (58) na driemaal thuis kweken naar de cel

DEN BOSCH - De politie-rechter, de officier en de advocaat waren het donderdag roerend met elkaar eens. Veldhovenaar Johan F. verdient, na driemaal betrapt te zijn met kwekerijen thuis, echt straf. Maar: omdat hij zijn leven eindelijk weer op de rails lijkt te krijgen, werd dat een maatstrafje van twintig dagen cel die hij in een vakantie kan uitzitten.

Jaren terug kocht de man (58) een stuk grond in België. Waardeloos, zo bleek, want zwaar vervuild. Maar 'mafia' raadde hem overtuigend aan niet moeilijk te doen. Door geldgebrek kon hij even zijn ziektepolis niet betalen en kreeg prompt een hartaanval. De rekeningen van dertig mille waren dus voor hem, terwijl hij al niks had.

Van alles geprobeerd, niks lukte en hij ging in 2012 thuis hennep kweken. Werd betrapt. De schulden bleven, dus in 2014 probeerde hij het weer. En weer vond de politie 85 planten. Omdat hij 'nog steeds geen kant op kon', deed hij het in 2016 voor de derde keer. En opnieuw stond de politie aan de deur: nu voor tweehonderd planten.

Het was echt geen doen, bezwoer hij de rechter. Als hij de ene schuld afloste, liepen andere weer op. Een voorbeeld: door rood licht fietsen gaf een boete van 45 euro, maar dat is nu opgelopen naar zeshonderd. Hij werkt hard maar er ligt beslag op zijn loon en hij moet rondkomen van nog geen achthonderd euro. ,,Ik moest mijn zoon een keer een euro vragen voor een brood."

Advocaat Joost van Dinten onderschreef het verhaal. Toen zijn cliënt aanklopte bij de gemeente voor schuldhulpverlening werd hij radicaal afgewezen. Onzin, want toen een wijkagent een keer ingreep was het de volgende ochtend wel geregeld, maar inmiddels al te laat. 

Quote

Ik moest mijn zoon een keer een euro vragen voor een brood

Veldhovenaar Johan F.

Stom
De man was zonder meer stom geweest, zei hij. Dat vond officier Anja Kooij ook en meer: hij had zijn buurt in gevaar gebracht. Niet zelden vliegen kwekerijen in brand. Nee, hij had de stroom zelf omgeleid en dat klopte als een bus. Wat niet klopte was zijn aanvankelijke verklaring dat hij alles in zijn eentje had gedaan. De rechter vroeg scherp waarom hij het geld voor de kweekspullen niet voor de rekeningen had gebruikt maar toen kwam de aap uit de mouw: 'iemand anders' had alles geregeld en betaald.

Kooij zag dat hij in België ook een keer is gepakt, en vijf weken voorwaardelijke cel open had staan omdat hij ergens hennep had geknipt. Maar ze zag ook dat hij nu goed werk had, hulp kreeg en ook de reclassering was erg over hem te spreken. Na zoveel hennep ontkwam Kooij niet aan een cel-eis maar van de zes maanden hoefde hij er van haar maar eentje echt uit te zitten. Van Dinten deed niet nodeloos moeilijk, was het daar roerend mee eens en de politierechter haalde nog eens tien dagen van de celstraf af. Wel blijven vijf maanden voorwaardelijk boven zijn hoofd hangen; het moet nu echt afgelopen zijn. En hij moet zes mille betalen die de hennep opleverde.