Volledig scherm
De hartrevalidatieapp op een telefoon © Máxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum lanceert app voor hartrevalidatie

VELDHOVEN - Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft een telefoonapplicatie ontwikkeld voor mensen die moeten revalideren na een hartkwaal. De app vult de leegte die ontstaat tussen ingreep en start hartrevalidatie.

Mensen die bijvoorbeeld een hartoperatie of dotterprocedure hebben ondergaan, komen vaak naar het MMC om te revalideren. Maar het duurt tot twee weken na de ingreep voor ze beginnen met hun revalidatie. ,,Mensen ervaren in die tussenperiode vaak een gebrek aan informatie”, zegt arts-onderzoeker van het MMC Rutger Brouwers.

Zo weten ze bijvoorbeeld niet wat voor inspanningen ze al mogen leveren en wat ze kunnen verwachten van hun revalidatie. De Flow Hartrevalidatie-app moet daar verandering in brengen.

Folder

Brouwers omschrijft de app als een soort digitale folder. ,,Maar eigenlijk doe ik daar de app tekort mee.” Patiënten kunnen namelijk ook notities maken, quizvragen beantwoorden en een checklist doorlopen om zich voor te bereiden.

Maar het voornaamste doel van de app is toch het overbrengen van informatie, zoals dat tot dusver altijd gebeurde met patiëntenfolders. ,,Mensen krijgen inderdaad al adviezen mee via folders, maar ze worden vaak overdonderd met informatie”, legt Brouwers uit. Ze krijgen een folder van het ziekenhuis waar ze geopereerd zijn, een folder van het revalidatiecentrum in het MMC en een folder van de Hartstichting. Brouwers: ,,Het is normaal dat dan niet alles beklijft.”

Filmpjes

In de app staat alle informatie gebundeld. Er staan ook filmpjes in over wat patiënten in de tussenperiode al mogen doen aan fysieke inspanning. ,,Zo komen ze fitter aan voor hun revalidatie”, aldus Brouwers. Hij sluit niet uit dat de app in de toekomst wordt uitgebreid, bijvoorbeeld met een chatfunctie.

De app is ontwikkeld door Flow, het MMC-centrum voor preventie, telemedicine en revalidatie, en het Amsterdamse bedrijf Appical. Patiënten die gaan revalideren bij het MMC krijgen een weblink. Via die link kunnen ze de app gratis downloaden.