Volledig scherm
wethouder Ad van den Oever © Peter van Hout / Woods Fotografie

Meer geld nodig voor aansluiting Kempenbaan in Veldhoven

VELDHOVEN - Voor de realisatie van de Kempenbaan West en de aansluiting van die weg op de A67 is waarschijnlijk meer geld nodig dan eerder voorzien. Dat zegt de Veldhovense verkeerswethouder Ad van den Oever.

De Kempenbaan West en aansluiting op de A67 worden definitief aangelegd door aannemerscombinatie Van Gelder en Mobilis, maakte de gemeente Veldhoven deze week bekend. De aanbesteding voor het aanleggen van het nieuwe knooppunt, was in 2015 al opgestart.

Het prijspeil van toen is onvergelijkbaar met dat van nu, stelt Van den Oever (VVD). Daarom verwacht hij meer geld nodig te hebben. ,,De grondstofprijzen zijn omhoog gegaan”, aldus Van den Oever. In 2016 werd het budget vanuit Veldhoven vastgesteld op 9 miljoen euro. ,,We voorzien een tekort, maar zien voldoende dekking om de aanbesteding te gunnen”, zegt Van den Oever. ,,Het zal ongetwijfeld gebeuren dat we gedurende de rit terug naar de raad moeten voor aanvullende middelen. Ik verwacht over ongeveer zes maanden een indicatie te hebben van de extra kosten.”

2022 afgerond

Het totale budget voor het hele project was in 2016 ruim 25 miljoen euro. Een groot gedeelte wordt bijgelegd door de Provincie. Van den Oever: ,,We leggen het knooppunt ook aan zodat daar de nieuwe N69 op aan kan sluiten.” De nieuwe N69 (Westparallel) is immers een provinciale weg. De Provincie heeft al extra subsidie toegezegd. De bijdrage stijgt van 12 tot 13,7 miljoen euro. De rest van het budget wordt aangevuld met onder meer Brainportgelden, zegt Van den Oever.

Eerder al sloot de gemeente een zogeheten faseovereenkomst af met aannemerscombinatie Van Gelder en Mobilis. Op basis van die overeenkomst zijn de aannemers al gestart met het ontwerpen van de weg en aansluiting. Dat ontwerp is eind 2019 klaar. Ook andere voorbereidende werkzaamheden, zoals het kappen van bomen en de uitvoering van archeologisch onderzoek zijn reeds gestart. De aanleg van de nieuwe weg en het knooppunt start volgend jaar. Als alles volgens planning verloopt, is het project in 2022 afgerond.