Volledig scherm
Aan het eind van de productielijn worden de glaspanelen nauwkeurig gecontroleerd. © Bart van Overbeeke/Merck

Merck opent fabriek voor toverglas van 15 miljoen in Veldhoven

VELDHOVEN - Superrijke schurken in James Bond films zijn er mee gezien en ook Chriet Titulaer demonstreerde het in de jaren '80. Maar pas sinds gisteren heeft liquid crystal glass, een soort toverglas waarvan de doorlatendheid in en uit geschakeld kan worden, de laboratoriumfase pas echt verlaten. De Duitse fabrikant van vloeibare kristallen voor beeldschermen Merck heeft in Veldhoven een productielocatie gebouwd van waaruit de hele wereld van dit speciale glas voorzien gaat worden. 

Dat zei althans bestuurder Kai Beckmann van Merck bij de opening van de fabriek. „We hebben 15 miljoen euro geïnvesteerd en dat laat zien hoe groot ons vertrouwen is in dit gloednieuwe product. We hebben ons hoofdkantoor in Darmstadt met een proefserie van het materiaal uitgerust en het is prachtig en superhandig. Het kan een enorme impuls geven aan de creativiteit van architecten voor zowel nieuwbouw als renovatie, maar ook voor veel andere doeleinden.” In de fabriek van circa 12000 vierkante meter werken per direct 32 mensen en dat aantal zal uitbreiden naar 50.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De productie van Liquid Crystal Windows is een volgende stap en biedt mogelijkheden binnen de wereld van architecturaal glas. © foto: Bart van Overbeeke

Een reden waarom Merck de fabriek in Veldhoven kwam is dat het procedé in de regio is ontwikkeld. Peer+ ontstond in 2008 op het terrein van de TU/e en in een gebouw nabij de luchthaven, het vroegere OTB, werd een proef productielijn gebouwd. Casper van Oosten was een van de initiatiefnemers en hij mag nu de fabriek in Veldhoven gaan leiden. „Merck is een groot bedrijf en wij zijn een beetje eigenwijs, dus soms was het nuttig dat de afstand groot was. Met het resultaat ben ik in ieder geval heel optimistisch blij. We gaan hier twee soorten schakelbaar glas maken: voor zonwering en voor privacy. Binnen enkele seconden schakelt het glas van volledig transparant naar helemaal wit of donker als een zonnebril, en terug. Dat laatste zou nuttig zijn geweest voor de Blob in Eindhoven. Daar is een deel wit gemaakt om te voorkomen dat het als een broeikas werkt. Met ons glas zou je het transparant kunnen houden, als de zon hinderlijk schijnt, schakel je de filter in.”

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De producten kunnen een gewicht hebben van meer dan 100 kg daarom hebben alle operators gerobotiseerde gereedschappen tot hun beschikking voor handmatige bediening van het glas. © foto: Bart van Overbeeke

De fabriek heeft al proefgedraaid en vanaf begin volgend jaar worden de eerste klanten van panelen voorzien. Tijdens een rondleiding wordt duidelijk hoe de enorme fabriek de grote glasplaten bewerkt tot ze zijn veranderd in het schakelbare glas. Het glas, waar al een dun laagje geleidend materiaal op is aangebracht, wordt na reiniging aan de randen op elkaar geplakt. Daarna gaan ze een vacuüm vat in en in dat vat worden de vloeibare kristallen, dezelfde soort die ook voor beeldschermen worden gebruikt, tussen de ruiten gespoten.

Volledig scherm
Alle producten krijgen een speciale warmtebehandeling voor langdurige prestaties en kwaliteit. © foto: Bart van Overbeeke
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 1 jaar burgemeester Jack Mikkers: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht
    PREMIUM
    video

    1 jaar burgemees­ter Jack Mikkers: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht

    DEN BOSCH - Je vijftigste verjaardag vieren en dan ook maar tegelijkertijd de polonaise lopen voor je 25-jarig huwelijk. Alle reden voor een feestje, toch? Burgemeester Jack Mikkers huurde met zijn echtgenote Astrid Baggermans café De Unie af om in beslotenheid een feestje te bouwen. Het is dat er geen biljart staat, anders had special guest John de Bever ongetwijfeld op het groene laken gestaan. Of anders zijn zingende vrouw Astrid wel, of anders Mikkers zelf wel.