Volledig scherm
© Ad Adriaans

Met husky's hollen over Hoogeloonsedijk in Veldhoven

VELDHOVEN - Het 'gee' en 'haw' was zaterdag niet van de lucht in de omgeving van de Hoogeloonsedijk in Veldhoven. Met deze commando's stuurden 160 mushers hun sledehonden over het 4,7 kilometer lange parcours dat over lommerrijke bospaden liep.

De wedstrijd, tevens het Nederlands Kampioenschap, vormde de aftrap van het sledehondenseizoen dat loopt van oktober tot begin maart.

Warm
De ideale temperatuur voor dit soort wedstrijden ligt tussen de nul en vijf graden. "De omstandigheden zijn niet ideaal. De hoge luchtvochtigheidsgraad vormt een minstens zo grote boosdoener als de hoge temperatuur want daardoor kunnen de honden de warmte niet goed kwijt", zegt Stefan Donker van de organiserende Sledehonden Sportclub Nederland. Karoliene Penders, dierenarts bij Dierenkliniek Dennenoord in Duizel, heeft net een oververhitte hond gekoeld met natte handdoeken. "Het is best wel warm, en honden kunnen niet zweten", geeft zij als oorzaak voor de oververhitting.

Oostenrijk
Theo Smets legt op een karretje het parcours af. De eigenaar van een dierenpension in Baarlo laat acht husky's het werk doen. Hij rijdt vier karrenwedstrijden per jaar en gaat zo mogelijk drie keer naar de sneeuw. "Meestal moet ik dan naar Zwitserland of Oostenrijk. Met een slee over de sneeuw is veel mooier. Het gaat sneller en de honden koelen wat meer af." Zondagmorgen komen alle deelnemers nog een keer aan de start.

Lees maandag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.