Volledig scherm
PREMIUM
Michelle van Gerven toont een patiënte de bladen die horen bij nuchter blijven voor een onderzoek en wat te doen met kunstgebit en sieraden tijdens een ingreep. Foto MMC/Bram Saeys © Bram Saeys

MMC Veldhoven: uitleg aan ziekenhuisbed in zeven talen

VELDHOVEN - De vrouw die in het ziekenhuis ligt heeft duidelijk pijn, maar hoe erg is het? Ze spreekt geen Nederlands en kan daar dus niets over zeggen. Een verpleegkundige in deze situatie is dan overgeleverd aan handen en voeten-taal. Dat kan beter, vond Michelle van Gerven (22) uit Valkenswaard. 

Als verpleegkundige in opleiding in het Máxima Medisch Centrum te Veldhoven verkeerde zij vaak in zo'n situatie. Het aantal niet-Nederlandstalige patiënten neemt toe. Zeker met de instroom van de Syrische vluchtelingen, de laatste jaren. ,,Het komt nu al elke week wel een keer voor", zegt Van Gerven. Een verpleegkundige wil bijvoorbeeld de bloeddruk meten of een morfinepomp aanleggen. Maar hoe leg je dat uit aan iemand waar je niet mee kan praten? Zij besloot dit onderwerp te maken van haar afstudeerproject.