Volledig scherm
Kentucky Fried Chicken. © AFP

Mogelijk twee nieuwe fastfoodrestaurants aan de rand van Veldhoven

VELDHOVEN - Op de grens van Veldhoven en Eindhoven langs de A2 komen mogelijk twee fastfoodrestaurants. Hoe de plannen er precies uitzien is onduidelijk. Veel buurtbewoners reageren alvast kritisch.

Het snackaanbod op de grens tussen Veldhoven en Eindhoven krijgt mogelijk een flinke impuls in de nabije toekomst. Het bedrijf Mastade uit Waalre heeft plannen ontwikkeld om een Kentucky Fried Chicken (KFC) en Domino’s te bouwen langs de Heistraat in Veldhoven.

Het braakliggende grasveldje dat Mastade op het oog heeft, ligt naast de A2. Als de plannen doorgaan ontstaat er een soortement van fastfooddorp op de grens tussen Eindhoven en Veldhoven. Langs de Noord Brabantlaan, om de hoek, staat immers al een McDonald’s.

Hoe de nieuwbouw er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk. Vanwege vakantie kon een betrokken medewerker van Mastade niet reageren op vragen. Op 27 januari organiseert Mastade een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

‘Vragen om ongelukken’

Veel buurtbewoners maken zich zorgen over de plannen. Zij hebben zich verenigd in een app-groep met de naam  ‘Heistraat-Zoom verzet’, verwijzend naar de twee straten die rondom de beoogde snacklocatie liggen. Volgens groepsbeheerder Brigitte Ekstein heeft de verzetsgroep al 52 leden. ,,We willen die drukte hier niet hebben”, zegt Ekstein. ,,Dat is vragen om ongelukken.”

Volledig scherm
Het leegstaande veld aan de Heistraat in Veldhoven. Hier moeten een Domino's pizza's en een een KFC restaurant komen te staan. © FotoMeulenhof

Bij de McDonald’s staan elke zomer al files, aldus Ekstein. Bovendien fladderen nu al regelmatig hamburgerbakjes en frietzakjes door het Veldhovense kerkdorp Zeelst, aldus buurtbewoner Franca Manders: ,,Vervuiling van de omgeving is onontkoombaar.”

Ekstein en Manders wijzen er ook nog op dat veel scholieren vanaf de Hovenring richting de Meerenakkerweg fietsen. ,,Deze scholieren fietsen als het ware rechtstreeks de KFC binnen”, schrijft Manders. ,,Ouders zitten niet te wachten op kinderen die zichzelf na school volbunkeren”, zegt Ekstein.

‘Enorme verkeersdrukte’

Ook buurtbewoner en lid van belangenvereniging Wijk ‘t Slot Martien Adriaansz is kritisch. Die belangenvereniging ligt al tijden in de clinch met de gemeente over nieuwbouwplannen bij Slot Oost. Volgens de laatste plannen gaat bouwbedrijf Ballast Nedam daar 59 woningen bouwen. Dat vindt Wijk ’t Slot er te veel, mede omdat het er te druk zou worden.

De nieuwe restaurants zullen voor extra drukte zorgen, vreest Adriaansz. Daar komen de plannen van chipmachinefabrikant ASML nog eens bij. ASML heeft een vergunning om 800 parkeerplekken aan te leggen bij P+R Meerhoven. Vanaf daar gaan mogelijk busjes rijden richting ASML. ,,We verwachten dat er een enorme verkeersdrukte ontstaat”, zegt Adriaansz.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten te begrijpen dat er vanuit de omgeving reacties komen. ,,Daarom vinden we de bijeenkomst van 27 januari ook belangrijk. Daar zal naar de inbreng van aanwezigen worden geluisterd. De gemeente is ook bij de informatiebijeenkomst aanwezig om vragen te beantwoorden", schrijft hij. Het college van Veldhoven staat wel positief tegenover de plannen en heeft reeds een koopovereenkomst voor de grond getekend.