Volledig scherm
© Erna Lammers

Muziekles op Kempische scholen zit in de lift

VELDHOVEN - Op alle basisscholen in de Kempen krijgen kinderen komend jaar muziekles van professionals.

Bij basisschool Sint Jan in Duizel krijgen kinderen uit groep 5 al jarenlang een 'blazersklas' waarin ze les krijgen van muziekvakdocenten. De leerlingen uit groep 6 les krijgen er les in percussie. ,,Muziek spreekt andere delen van de hersenen aan die kinderen helpen bij het leren", aldus directeur Miranda de Graauw. Steeds meer scholen in de regio volgen. Dankzij gezamenlijke inspanningen van de basisscholen, brede school Veldhoven, Cultuurplaza de Kempen en muziekschool Art4U krijgen leerlingen op alle basisscholen in deze gemeenten vanaf volgend schooljaar les van muziekprofessionals.

Waarom hier wel lukt wat ze in verschillende andere plaatsen in Nederland niet voor elkaar krijgen? ,,Dat hebben we te danken aan de visie van onze voormalige directeur Barend Lutgendorff, die negen jaar geleden al inzag hoe belangrijk scholen voor ons zijn", vertellen coördinatoren Patrick Géboers en Dave Ververgaard, die zich sinds die tijd hard maakten voor een muzikale opleidingsroute in het basisonderwijs.

Wat ook helpt is dat basisscholen en Art4U niet alleen tijd en geld investeren, maar dat samen doen met partners en amateurkunstverenigingen. Verschillende van de in totaal 29 scholen maken daarnaast gebruik van de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Verschilt
Voorwaarde voor die subsidie is dat de school eenzelfde bedrag moet investeren. Dat mag in geld, maar ook in uren. Het aantal lesuren verschilt per school en is vooral afhankelijk van het beschikbare geld. Maar gemiddeld genomen krijgen leerlingen straks twintig weken per jaar muziekles. Het aanbod verschilt per leerjaar en per school.

Leerlingen in groep 4 krijgen bijvoorbeeld tien weken de Muziekbende; Algemene Muzikale Vorming (AMV) op school, en daarna nog vijf lessen via school. Vervolgens kunnen ze een proefles volgen op drie instrumenten naar keuze en/of verder gaan met AMV. ,,Het mooie is dat niet alleen onze leerlingen muziekles krijgen van docenten van Art4U, maar onze leerkrachten tegelijkertijd worden geschoold. Na de drie jaar waarin wij subsidie krijgen, hebben ook de leerkrachten zelf hun capaciteiten uitgebreid", zegt directeur Stan Schilleman van basisschool de Ster in Westerhoven en basisschool Willibrordus in Riethoven. ,,Kinderen krijgen alle instrumenten aangeboden, maar het belangrijkste is dat ze plezier krijgen in het maken van muziek. Da's goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling."