Ellen Hornman, tandarts in Veldhoven, gaat met pensioen.
Volledig scherm
Ellen Hornman, tandarts in Veldhoven, gaat met pensioen. © Rene Manders/DCI Media

Na 38 jaar als tandarts in Veldhoven meer tijd voor Spaanse les

VELDHOVEN - ,,Bij mijn afstuderen kreeg ik een brief van mijn opa: ‘Laat je licht schijnen over de mensen die aan je zorg zijn toevertrouwd en maak gebruik van je kwaliteiten en je talenten’.” Tandarts Ellen Hornman uit Veldhoven gaat met pensioen.

Op 3 april stopt tandarts Ellen Hornman-van de Wiel met haar werkzaamheden. Na 38 jaar Zeelst en 1 jaar Meerveldhoven vindt zij het tijd voor de volgende generatie, zo luidde de boodschap die ze haar patiënten stuurde.

Mond-tot-mondreclame

Van 1981 tot 2005 had ze haar praktijk aan huis aan de Blaarthemseweg in Zeelst, van 2005 tot 2019 hield ze praktijk aan de Reijenburg waar ze met twee collega’s samenwerkte. Vorig jaar droeg zij haar praktijk over aan jongere collega’s. Met hen werkte ze het laatste jaar samen bij Meermond, centrum voor tandheelkunde aan de Provincialeweg. ,,Toen ik in 1981 in Zeelst startte, was daar nog geen tandarts”, aldus Hornman. ,,De Zeelstenaren hadden iets van: laat eerst maar eens zien wat je kunt. Door mond-tot-mondreclame vanuit grote gezinnen had ik snel een volle praktijk. Ook de jongvolwassenen die uit Zeelst vertrokken bleven veelal bij mij in de praktijk terugkomen.”

Behandelingen

De laatste behandeling die tandarts Ellen Hornman verrichtte bij haar dochter met op de buik haar kleindochter.
Volledig scherm
De laatste behandeling die tandarts Ellen Hornman verrichtte bij haar dochter met op de buik haar kleindochter. © Ellen Hornman

Toen ze 38 jaar geleden begon, verzorgde ze de behandelingen grotendeels zelf, daarnaast deed ze ook veel technisch werk zoals het gieten van kronen enzovoorts. In de huidige, grotere praktijk zijn meer en meer specialisten op deelgebieden werkzaam. De laatste jaren is meer de focus op het esthetische komen te liggen, maar blijft er ook een noodzaak om een goede tandartszorg te borgen. Hornman over haar afscheid: ,,Het laatste jaar heb ik mijn cliënten na hun laatste controle al overgedragen aan mijn jonge collega’s bij Meermond. Mijn boodschap aan hen is zo trouw mogelijk naar de tandarts te blijven gaan, zoals ze bij mij altijd gedaan hebben. Vanwege het coronavirus zal er vooralsnog geen officieel afscheid worden gevierd. Ik heb altijd naar eer en geweten aan mondgezondheid gewerkt en hoop als zodanig als kundig te worden herinnerd.”

Haar dochter Ellen en kleindochter Nora bleken haar laatste reguliere patiënten te zijn geweest toen de spoedgevallenregeling werd ingevoerd vanwege het coronavirus. Het noopte tot het vroegtijdig stoppen met de reguliere behandelingen in de huidige praktijk van Meermond.

Leesclub

Hornman wil nu vooral datgene blijven doen wat ze al leuk vond: haar leesclub, het leren van de Spaanse taal, zich inzetten in het taalcafé in de bibliotheek, vakantie vieren met haar man en daarbij cultuur ontdekken, en daarnaast contact onderhouden met haar kinderen en kleinkinderen.