Volledig scherm
Jeroen Rooijakkers, nieuwe wethouder financiën en duurzaamheid van Veldhoven. © Jurriaan Balke

Nieuw college Veldhoven van start

VELDHOVEN - Het nieuwe college van Veldhoven is maandagavond officieel geïnstalleerd. Het eerste werk ligt klaar: 30 vragen over het coalitieakkoord.

Ondanks dat spervuur van 30 vragen is het nieuwe coalitieprogramma van Veldhoven tijdens de raadsvergadering maandagavond unaniem aangenomen. Ook de vijf wethouderskandidaten kregen goedkeuring van de raadsleden. Daarmee is het nieuwe college bestaande uit VVD, Gemeente Belangen Veldhoven (GBV) en PvdA officieel van start gegaan.

Vooral oppositiepartijen Senioren Veldhoven (SV) en Veldhoven Samen Anders (VSA) namen uitvoerig de tijd vragen te stellen. Zo zijn er steeds meer ouderen en steeds minder mantelzorgers, constateerde Jolanda van Hulst van SV. ,,Hoe gaat het college dat oplossen?”

En waarom wordt het parkeerbeleid herijkt terwijl dat in 2016 ook al eens gebeurde? ,,Wat wordt er dan precies herijkt”, vroeg Karen Gielis namens VSA. ,,Zijn er al concrete plannen dan?” Zo gingen zowel Van Hulst en Gielis even door.

Ook Ingrid Hartlief had namens D66 naast complimenten ook de nodige vragen over het akkoord. ,,Daarin staat dat de subsidies voor jeugdsport blijven bestaan”, aldus Hartlief. ,,Hoe zit het dan bijvoorbeeld met subsidies voor harmonieën?”

Hoofdpunten

Fractievoorzitter van verkiezingswinnaar VVD, Peter Saris, vroeg naar aanleiding van alle vragen een schorsing aan.  Tien minuten later moesten hij en de fractievoorzitters van GBV en PvdA toch het antwoord op de meeste vragen schuldig blijven. Het coalitieprogramma, dat slechts zeven kantjes telt, is een akkoord op hoofdpunten, zo legde Saris uit.

En juist die beknoptheid kon op veel goedkeuring rekenen. ,,Wat er moet gebeuren in Veldhoven staat in het coalitieakkoord.”, zei Marionne van Dongen van het CDA. ,,Hoe dat gaat gebeuren, dat is aan de nieuwe coalitie.” Ook Van Hulst bedankte de nieuwe coalitie voor het beknopte akkoord. ,,Het is gelukkig geen rigide document, maar een document waarin lopende de jaren punten bijgeschreven kunnen worden.”

Het antwoord op alle vragen volgt in de komende twee weken, beloofde fractievoorzitter Saris, waarna de benoeming van het nieuwe college begon. Alle vijf voorgedragen wethouders kregen voldoende stemmen van de aanwezige raadsleden. Veldhoven heeft een nieuw college.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement