Volledig scherm
Johan Couwenberg (links) en Piet Mijs bemannen samen de werkgroep Arcturuspleintje. © FotoMeulenhof

Nieuw groen rond Arcturus in Veldhoven

VELDHOVEN - De in 2014 aangelegde groenvoorziening bij een speelterrein aan de Arcturus in Veldhoven bleek niet aan te slaan. Dankzij de tomeloze inzet van Johan Couwenberg is deze week een herstelplan uitgevoerd.

Na jaren voorbereiding wordt in 2014 beplanting aangelegd in Zonderwijk. Grondwerk en planten zijn gefinancierd uit het toenmalige project Schatgraven van de gemeente Veldhoven en de toenmalige woningcorporatie Aert Swaens. Buurtbewoners verzorgen de aanplant. 

Onderhoud

,,Het doel was het verfraaien van het speelterrein met verschillende planten en bloemen ten behoeve van insecten, vlinders en bijen. Door zelf het onderhoud te doen, vergroten we de sociale cohesie en de betrokkenheid bij de natuur”, legt Couwenberg uit. Hij is voorzitter van buurtvereniging De Arck waaronder de Arcturus, Ceres en een stukje Kometenlaan vallen. Samen met Piet Mijs belichaamt hij de werkgroep Arcturuspleintje. Vanaf 2014 onderhouden ze samen met de buurt het groen.

Stikstof

De vreugde blijkt van korte duur. ,,Steeds meer planten gingen dood. Eind 2016 deed de Eindhovense hovenier Soontiëns pro deo een onderzoek. Het organische stikstofgehalte van de ondergrond bleek veel te laag. Samen met de droge zomers was dat de oorzaak van de plantsterfte.”

Grondherstel kost 5000 euro. Bij de gemeente krijgt Couwenberg de deksel op de neus. ,,Ze wilden geen precedent scheppen.” Hij zit niet bij de pakken neer en gaat op zoek naar geld. Gaandeweg de zoektocht leggen steeds meer planten het loodje. Een nieuwe offerte waarbij ook de beplanting wordt vernieuwd, komt op 10.500 tot 13.000 euro. ,,Zoveel kregen we niet bij elkaar. We werden gedwongen om een andere partij te zoeken.” 

ASML

Ondertussen krijgt Couwenberg een toezegging van ASML onder de voorwaarde dat het gehele project nog dit jaar wordt gefinancierd en uitgevoerd. Couwenberg schakelt een versnelling hoger. Het kost talloze telefoontjes, e-mails en bezoeken, maar met donaties van ASML, het Coöperatiefonds Rabobank, Dela-Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Cordaad Welzijn, Stichting Ons Zonderwijk en Woonstichting Thuis harkt hij het benodigde bedrag bijna bij elkaar. ,,Hovenier Renders uit Riethoven heeft de klus nu geklaard.”