Even opwarmen voorafgaand aan de laatste etappe van wandeldriedaagse Dwars door Veldhoven.
Volledig scherm
Even opwarmen voorafgaand aan de laatste etappe van wandeldriedaagse Dwars door Veldhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nieuwe impuls voor driedaagse Veldhoven

VELDHOVEN - Met 322 deelnemers kent Dwars door Veldhoven een start die de verwachting van het bestuur overtreft. Ze willen dat het driedaagse wandelevenement een begrip wordt in Veldhoven.

In 1962 werd er voor het eerst door de jeugd georganiseerd gewandeld onder de vlag van de Stichting Vakantiewerk Veldhoven. In hoogtijdagen liepen ruim 600 kinderen mee. De 55e editie in 2017 trok slechts 54 deelnemers. ,,Dat jaar zeiden we: tot hier en niet verder", zegt Jos Bolder. 2018 werd gebruikt om na te denken over een nieuwe opzet en informatie in te winnen bij een soortgelijk evenement in Eersel. Dit resulteerde in een verplaatsing van de driedaagse van de laatste week van de zomervakantie naar de week na Pinksteren, starten in de vroege avond in plaats van overdag en een nieuwe naam voor het evenement.

De nieuwe Stichting Dwars door Veldhoven bestaat naast penningmeester Jos Bolder uit voorzitter Johan Heeren, secretaris Marly Heeren en Wil van Oorschot. ,,We hoopten op 200 deelnemers, maar het zijn er 322 geworden. Een groot succes", noemt Bolder de herstart. De deelnemers lopen van woensdag tot en met vrijdag naar keuze 2,5, 5 of 7,5 kilometer. Het vertrek is elke dag vanaf De Plaatse zoals dat al 55 jaar het geval is. De door pijlen aangegeven route valt in de smaak. ,,Toch geven we de deelnemers een routebeschrijving. Een grappenmaker wil nog wel eens een pijl van richting veranderen", heeft voorzitter Heeren al ervaren.

Jong en oud betalen 6 euro om mee te doen. Dat enkele tientallen 'deelnemers' dat te veel vinden, steekt de organisatie een beetje. Bolder: ,,Zij sluiten onderweg ergens aan en pakken bij het rustpunt wel een flesje water en fruit van ons aan." Op dat rustpunt treffen de deelnemers ook mascotte Tommie en enkele vrijwilligers.

De enige basisschool die meeloopt, is De Rank. ,,Kinderen moeten niet alleen met hun mobieltje en tablet bezig zijn. Bewegen en gezond eten staan bij ons hoog in het vaandel", zegt Marie-José Dillen, die zich met de tussenschoolse opvang bezighoudt. Zij hoopt volgend jaar meer scholen te zien. Helena Snelders (14) loopt met de Amerikaanse zusjes Valeria (13) en Julia (14) de 7,5 kilometer. De zusjes wonen sinds twee weken in Oerle.