Volledig scherm
Even opwarmen voorafgaand aan de laatste etappe van wandeldriedaagse Dwars door Veldhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nieuwe impuls voor driedaagse Veldhoven

VELDHOVEN - Met 322 deelnemers kent Dwars door Veldhoven een start die de verwachting van het bestuur overtreft. Ze willen dat het driedaagse wandelevenement een begrip wordt in Veldhoven.

In 1962 werd er voor het eerst door de jeugd georganiseerd gewandeld onder de vlag van de Stichting Vakantiewerk Veldhoven. In hoogtijdagen liepen ruim 600 kinderen mee. De 55e editie in 2017 trok slechts 54 deelnemers. ,,Dat jaar zeiden we: tot hier en niet verder", zegt Jos Bolder. 2018 werd gebruikt om na te denken over een nieuwe opzet en informatie in te winnen bij een soortgelijk evenement in Eersel. Dit resulteerde in een verplaatsing van de driedaagse van de laatste week van de zomervakantie naar de week na Pinksteren, starten in de vroege avond in plaats van overdag en een nieuwe naam voor het evenement.

De nieuwe Stichting Dwars door Veldhoven bestaat naast penningmeester Jos Bolder uit voorzitter Johan Heeren, secretaris Marly Heeren en Wil van Oorschot. ,,We hoopten op 200 deelnemers, maar het zijn er 322 geworden. Een groot succes", noemt Bolder de herstart. De deelnemers lopen van woensdag tot en met vrijdag naar keuze 2,5, 5 of 7,5 kilometer. Het vertrek is elke dag vanaf De Plaatse zoals dat al 55 jaar het geval is. De door pijlen aangegeven route valt in de smaak. ,,Toch geven we de deelnemers een routebeschrijving. Een grappenmaker wil nog wel eens een pijl van richting veranderen", heeft voorzitter Heeren al ervaren.

Jong en oud betalen 6 euro om mee te doen. Dat enkele tientallen 'deelnemers' dat te veel vinden, steekt de organisatie een beetje. Bolder: ,,Zij sluiten onderweg ergens aan en pakken bij het rustpunt wel een flesje water en fruit van ons aan." Op dat rustpunt treffen de deelnemers ook mascotte Tommie en enkele vrijwilligers.

De enige basisschool die meeloopt, is De Rank. ,,Kinderen moeten niet alleen met hun mobieltje en tablet bezig zijn. Bewegen en gezond eten staan bij ons hoog in het vaandel", zegt Marie-José Dillen, die zich met de tussenschoolse opvang bezighoudt. Zij hoopt volgend jaar meer scholen te zien. Helena Snelders (14) loopt met de Amerikaanse zusjes Valeria (13) en Julia (14) de 7,5 kilometer. De zusjes wonen sinds twee weken in Oerle.

  1. Balkunstenaar Touzani houdt het positief in Veldhoven

    Balkunste­naar Touzani houdt het positief in Veldhoven

    VELDHOVEN - Een flinke schare voetballertjes was afgelopen zaterdag naar het Meiveld van het City Centrum in Veldhoven gekomen voor een 'meet-and-greet' met Soufiane Touzani. Hij is de pionier van het freestyle voetbal en de koning van de hooghoudtrucs. Touzani had voor zijn jonge fans méér in huis dan het laten zien van zijn voetbalkunsten. Hij bracht vooral een positieve boodschap. ,,Heb vertrouwen in de toekomst. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar goed doet."
  2. WOZ-waarde breekt alle records: Deurne koploper in Zuidoost-Brabant met stijging 10,7 procent. Hoe zit het in jouw gemeente?

    WOZ-waar­de breekt alle records: Deurne koploper in Zuid­oost-Bra­bant met stijging 10,7 procent. Hoe zit het in jouw gemeente?

    De gespannen huizenmarkt is te voelen in de gemiddelde WOZ-waarde voor huizen. De gemeentelijke taxatie steeg dit jaar met bijna 8 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 248.000 euro. Dit is het hoogste niveau ooit én de hoogste stijging sinds jaren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Deurne steeg de WOZ-waarde vergeleken met 2018 zelfs met 10,7 procent, de hoogste stijging in Oost-Brabant.