Volledig scherm
In 2011 zegende pastoor Frank As met de wijwaterkwast de torenhaan van zijn kerk in Sint-Michielsgestel. Ook de duivel drijft hij als exorcist met wijwater uit. © Guus Boot

Nieuwe pastoor Veldhoven verjaagt de duivel: Ik zie hem soms wegsmelten onder het wijwater

VELDHOVEN - Frank As - de nieuwe pastoor van de parochie Christus Koning in Veldhoven - maakt er geen geheim van. Hij is door de vorige bisschop aangesteld als exorcist.

Twee à drie keer in de week komt As, die komende zomer plaatsneemt als pastoor in Veldhoven, in actie om boze geesten te verjagen. Niet zelden hoort hij de duivel grommen of sissen als hij het voorhoofd van een bezetene met wijwater dept. 

Soms komt hij op locatie, maar bij voorkeur vinden de sessies in zijn eigen kerk plaats. ,,Want daar voelt de boze geest zich niet thuis."

Quote

Ik zie de duivel soms wegsmelten onder het wijwater.

Pastoor Frank As

Doet As er niet beter aan om mensen die stemmen horen of geplaagd worden door slapeloosheid naar een psychiater door te verwijzen? ,,Het probleem is dat psychiaters wel van wanen spreken, maar om bezetenheid moeten lachen. Ik zou graag eens met een katholieke psychiater in contact willen komen."

Het zijn vermoeiende sessies, die een hele avond of middag kunnen duren. ,,Maar voor de duivel is het veel vermoeiender dan voor mij. Ik zie hem soms wegsmelten onder het wijwater." 

Het Vaticaan wil dat elk bisdom een exorcist aanstelt. Vorig jaar overleed in Rome de autoriteit op dit terrein, de 91-jarige pater Gabriele Amorth. As is niet bij hem in de leer geweest. Dat geldt wel voor een andere priester uit Brabant: Marc van Rossem. In 1999 maakte die het echter in zijn Helmondse parochie te bont naar de zin van Hurkmans.