Volledig scherm
NK Catan, Lars Meyknecht

NK Catan in Veldhoven: 'Eén kaartje kan het hele spel veranderen'

VELDHOVEN – “Heeft er iemand hout of graan?” vraagt Marloes van der Mark (31) aan haar drie tafelgenoten tijdens de strijd om het Nederlands kampioenschap Catan. De juridisch medewerker uit Vianen was zondag een van de 59 deelnemers die in De Nieuwe Band aan de Van Aelstlaan streden om de titel én deelname aan het wereldkampioenschap in de VS.

De Veldhovens bordspelvereniging Roll the Dice houdt al enkele jaren samen met distributeur 999 Games het Nederlands Kampioenschap Catan. Het doel van het spel is om punten te verzamelen door met grondstoffen als hout, steen, graan en schapen dorpen en steden te bouwen. “Er wordt gedurende het hele spel keihard onderhandeld over grondstoffen”, zegt Bert Calis die voor 999 Games beurzen en evenementen organiseert. Naast onderhandelen spelen ook strategie en een portie geluk een rol. “Je ziet wel dat de goede spelers toch iedere keer weer komen bovendrijven”, weet Wilfred Meyboom van Roll the Dice.

Rob Berendsen (28) uit Eersel maakte zijn debuut. “Het mooie van het spel is dat het iedere keer anders is. Eén kaartje kan het hele spel veranderen.” De medewerker van een supermarkt was de enige die na drie voorronden met de maximale score aan de finale begon. Na een spannende strijd was de kampioen uit 2014 Lars Meyknecht (47) uit Roosendaal de eerste die de benodigde tien punten wist te scoren. Berendsen eindigt als tweede. De eerste twee zijn gerechtigd deel te nemen aan het WK dat later dit jaar wordt gehouden in het Amerikaanse Durango.

Volledig scherm
NK Catan, Rob Berendsen