Volledig scherm
Saartje op schoot bij overgrootoma Dora Leijten. © Jean Pierre Reijnen

Oerles oudste en jongste komen uit één familie

OERLE - Al jaren is Dora Leijten (96) de oudste inwoonster van Oerle. Nu achter-kleindochter Saartje geboren is, komt ook Oerles jongste uit dezelfde familie.

,,Mijn moeder was negentig toen ze stierf. Op haar sterfbed zei ze tegen mij: jij wordt net zo oud als ik.” Afgelopen zondag was het feest. Dora Leijten werd 96. De Oerlese woont nog steeds zelfstandig en verkeert in goede gezondheid. ,,Tussen de middag maak ik zelf een maaltijd warm in de magnetron.”

In 1947 trouwde ze met Toon Leijten. Een jaar eerder namen ze in Oerle de bakkerij met winkel van Van der Biezen in de Oude Kerkstraat over.

Platte kar

,,Het is altijd een goede zaak geweest met klanten uit Oerle en omgeving. In de wintermaanden bezorgden we in het buitengebied het brood met een tractor en platte kar. De bestellingen werden in een boekje genoteerd.” Ruim dertig jaar later werd de bakkerij verkocht en verhuisde het echtpaar naar de Nieuwe Kerkstraat.

Als fervent supporter van de Oerlese voetbalclub bezocht Dora met haar vriendin Miet Verhoeven jarenlang de wedstrijden van RKVVO. Overal volgde het tweetal in de twintig jaar oude Volkswagen van Dora hun club. ,,In 2008 heb ik, na een rugoperatie, de auto van de hand gedaan.” Vorig jaar heeft ze, vanuit een rolstoel, nog een keer een wedstrijd gezien. ,,Ik ben een voetballiefhebber. Op tv kijk ik alle wedstrijden.”

Ze is fier op haar leeftijd, maar haar trots bereikte op 28 september een hoogtepunt met de geboorte van Saartje. Dora’s elfde achterkleinkind is de dochter van kleinkind Ruud Leijten en Anne Vonk die sinds april in Oerle-zuid wonen. Met een leeftijdsverschil van 96 jaar beseft Dora dat Saartje een heel ander leven zal krijgen. ,,Wij kwamen vroeger nergens. Alleen met carnaval op de fiets naar Eindhoven."

Mobieltje

En waar de bakkersvrouw vroeger de bestellingen in een boekje noteerde, bestelt de jeugd nu alles via de mobiele telefoon. ,,Ik vind dat ze te veel met hun telefoon bezig zijn, tot op de fiets toe.”

Of ze 100 wil worden, weet ze niet. Van haar kaartvriendinnen is er nog maar één over. ,,De sluiting van de kerk deed me ook wel pijn. Ik ben een Mariavereerder. Nu steek ik thuis elke dag een kaarsje aan bij mijn Mariabeeldje.”