Omgekeerde toets voor Veldhoven: Het probleem centraal en niet de regeltjes
VELDHOVEN - Het probleem centraal en niet de regeltjes. Dat is kern van de zogeheten omgekeerde toets in het sociale domein, waar de gemeente Veldhoven mee wil gaan werken.
Het principe van de omgekeerde toets is zo eenvoudig dat het bijna vreemd is dat ze niet eerder werd toegepast: eerst kijken naar welke zorg iemand nodig heeft, en pas daarna checken of de bedachte hulp juridisch stand houdt.
Klinkt verdomt vanzelfsprekend, toch is dat het niet, zegt de Veldhovense zorgwethouder Mariënne van Dongen (Gemeente Belangen Veldhoven). ,,Je schrikt hoeveel beleidsregels er nog zijn.” Regels die volgens haar met regelmaat zorgen dat er maar naar een aspect van een mogelijke oplossing wordt gekeken.
Alle regels zorgen dus voor een beperkte blik. Op dit moment heeft Veldhoven nog verschillende verordeningen en regels voor verschillende sociale domeinen. Werk en inkomen, schuldhulp en jeugdzorg hebben allen nu nog een aparte verordening met aparte regels.
Gedonder
Die aparte werelden moeten vanaf 1 januari 2020 een wereld worden. Van Dongen wil één verordening, met één set beleidsregels, die voor alle onderdelen van het sociale domein geldig is. Veldhovense klantmanagers, de zorgprofessionals die direct te maken hebben met mensen die zorg nodig hebben, krijgen daarbij meer ruimte om passende oplossingen te bieden.
Een consequentie van dat nieuwe beleid kan zijn dat de een iets krijgt, bijvoorbeeld een aanvulling uit de bijzondere bijstand, en de ander niet. Dat, terwijl ze volgens de geldende regels beide geen recht op extra geld hebben. ,,We gaan wel verschil maken tussen mensen. Dat zullen mensen niet altijd accepteren”, realiseert Van Dongen zich. ,,Daar zou zomaar gedonderd van kunnen komen. Nou, dat moet dan maar.”
Uitgaand van de omgekeerde toets kunnen mensen bijvoorbeeld tijdelijk een extra toeslag krijgen, waar ze eigenlijk geen recht op hebben, waardoor grotere problemen uitblijven, zoals dakloos worden. De gemeente kan dan als voorwaarde stellen dat mensen aanvullende hulp moeten accepteren.
Hulphond
Een ander voorbeeld. Een hulpbehoevende vrouw krijgt een uitkering. Via crowdfunding krijgt ze onverwachts geld voor een hulphond. Eigenlijk zou ze dat geld moeten besteden aan haar levensonderhoud. Maar de vrouw leeft juist op door de actie. In de participatiewet staat dat vermogen vrijgelaten mag worden als het om noodzakelijke bezittingen gaat. De vrouw mag het geld houden, mits ze daar een hulphond voor aanschaft.
In deze regio voerde Cranendonck de omgekeerde toets al eerder in, in augustus. Veldhoven is, na het Overijsselse Kampen, pas de tweede gemeente in Nederland die een verordening gaat maken voor het sociale domein. Voor het zover is, moet de Veldhovense gemeenteraad zich nog buigen over het plan, en goedkeuring verlenen. Het debat daarover vindt in november plaats.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
PSV wil Jarrad Branthwaite voor miljoenen kopen van Everton, in plaats van huren
PSV wil langer door met verdediger Jarrad Branthwaite en hem definitief vastleggen, door hem te kopen van Everton. Dat wordt bevestigd door bronnen in zijn omgeving, na berichtgeving in Engeland bij Mail Online. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Drukbezochte zitting vol vrolijkheid in Luyksgestel kleurt Stekkegat
LUYKSGESTEL - Na twee jaar zonder carnavalszittingen bruiste Stekkegat alsof het er nooit stil was. Carnavalsvereniging De Stekkeraopers trakteerde de volle, vrolijke zaal in Luyksgestel op de bekende cabareteske toppers die al jarenlang op het podium heersen. -
Boksen, Tai-Chi en yoga, samen met anderen die ook Parkinson hebben
WAALRE - Richard Maatjes bood vrijdagmiddag in zijn Waalrese sportschool en preventiecentrum een podium aan sportende mensen met Parkinson en hun partner. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Werkplaats Financiën in Eindhoven: ,,Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller uit de armoede”
Eindhoven heeft een nieuwe locatie voor de Werkplaats Financiën met een financieel spreekuur voor medewerkers van Ergon én inwoners van Eindhoven. Zij bieden eerste hulp om te voorkomen dat problemen groter worden. -
-
-
PREMIUM
Rol terreurverdachte bij conferentie van moslimstudenten in Eindhoven roept politieke vragen op
EINDHOVEN - Mag een terrorismeverdachte tegen wie vier jaar celstraf is geëist in Eindhoven meehelpen aan een conferentie voor moslimstudenten? En is dat niet gevaarlijk? -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.