Volledig scherm
Yemane Gebreab. © EPA

Omstreden Eritrese conferentie in Koningshof Veldhoven

VELDHOVEN  - De omstreden bijeenkomst van de jongerenbeweging van het regime in Eritrea vindt plaats in Veldhoven. Een woordvoerster van de gemeente heeft dat woensdag bevestigd.

Het is niet zómaar een Eritreeër die naar Veldhoven komt. Het is hét gezicht van Eritrea in het buitenland. Yemane Gebreab (65) is de naaste adviseur van president Afewerki, een man die over de hele wereld speeches houdt, tot in de grote zaal van de VN in New York toe.

Dit weekend staat hij in een zaaltje in hotel Koningshof in Veldhoven. Hij zal er zo’n 600 (jonge) Eritreeërs uit de diaspora vertellen dat ze zich verdienstelijk moeten maken voor hun land van heromst. Gebreab is de eregast op de jaarconferentie van de YPFDJ, het Young People's Front for Democracy and Justice. Het is de jongerentak van de PFDJ, de enige toegestane politieke partij in Eritrea.

Dat die jaarconferentie dit jaar in Nederland is en dat Gebreab er spreekt, leidde eerder deze week tot politieke commotie. Het kabinet bestempelt zijn komst als ‘ongemakkelijk’. Datzelfde kabinet waarschuwde vorig jaar voor de invloed die het Eritrese regime probeert uit te oefenen op haar landgenoten in het buitenland. Afewerki, aan de macht sinds 1993, en zijn partij zouden van de diaspora-Eritreeërs jaarlijks twee procent belasting vragen én in de gaten houden of er kritiek wordt geleverd op het bewind. Antropoloog Jan Abbink van het African Studies Centre in Leiden: ,,Het doel van de conferentie in Veldhoven kun je ook lezen als: blijf geld sturen en blijf het tegenstanders van het regime moeilijk maken.”

Rapporten van onderzoekers en verklaringen van Eritreeërs vertellen over de manier waarop dat gaat: door intimidatie en afpersing. Wie niet betaalt, kan een huisbezoek verwachten. En mogelijk problemen voor nog in Eritrea achtergebleven familie. De angst onder Eritreeërs in Nederland, een gesloten gemeenschap, is groot.

Er wonen hier zo’n 20.000 Eritreeërs, waaronder enkele duizenden asielzoekers die de afgelopen paar jaar naar Europa zijn gevlucht. Zij vluchtten voor de onderdrukking en slechte economische situatie in het land. De VN beschuldigt het regime van grove schendingen van de mensenrechten. Het zijn dan ook niet zij de ‘verse’ asielzoekers die te gast zijn of de conferentie, stelt Kubrom Dafla Hosabay, voormalig vice-minister van Financiën van Eritrea die in 2009 naar Nederland vluchtte. ,,Hier komen jonge, hoogopgeleide Eritreeërs uit heel Europa. Ze zijn kinderen van migranten uit de jaren 80 en 90, zelf hebben ze niet of nauwelijks in Eritrea gewoond. Ze hebben geen idee hoe het daar werkelijk is.”