Volledig scherm
PREMIUM
Arts Stefan van Rooijen onderzocht hoe ernstig zieke patiënten toch met een betere conditie een operatie in kunnen gaan. Hij promoveert daarop. Links van hem co-promotor Gerrit Slooter, oncologisch chirurg MMC. © Jean Pierre Reijnen

Onderzoek MMC Veldhoven wijst uit: training helpt bij darmoperatie

VELDHOVEN - Patiënten met kanker in de dikke darm die gericht trainen voordat ze een operatie ondergaan en stoppen met roken herstellen sneller, liggen maar vier in plaats van acht dagen in het ziekenhuis en ondervinden veel minder complicaties. 

Dat is de conclusie van drie jaar onderzoek in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. waarop onderzoeker-arts Stefan van Rooijen (28) uit Eindhoven dinsdag hoopt tot promoveren aan de Universiteit van Maastricht. 

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.