Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Onrust bij ZuidZorg: aanhoudende reorganisaties en ontslagen, 'cliënten zijn de dupe’

VELDHOVEN - Medewerkers van de Veldhovense zorgaanbieder ZuidZorg zijn verontrust over aanhoudende reorganisaties en ontslagen. Zij hebben weinig vertrouwen in bestuursvoorzitter Charles Laurey. 

Dat stelt Cindy Spierings, bestuurder van zorgvakbond FNV Zorg & Welzijn, in een brandbrief.  Zij vindt dat ZuidZorg ‘langzaam maar zeker wordt ontmanteld'. Onderdelen als kraamzorg, huishoudelijke hulp en maaltijdservice werden al eerder verkocht. Andere delen, zoals ConnectZorg, staan in de etalage. 

Met deze verkopen wil Laurey volgens FNV’er Spierings de afdeling thuiszorg overeind houden. Maar juist dat onderdeel maakt volgens haar het grootste verlies. Zij spreekt van een ‘sterfhuisconstructie'. ,,Met als resultaat ontslagen en verdere ontmanteling van de zorg in Brabant. Medewerkers en cliënten zijn de dupe.” Voor de mensen die boventallig zijn verklaard ontbreekt volgens haar een goed sociaal plan. 

‘Jammer’

Charles Laurey kent de brief niet, maar begrijpt de achtergrond wel. ,,We zijn al twee jaar met een reorganisatie bezig. We hebben met de bonden onderhandeld over een sociaal plan, maar we konden niet tot overeenstemming komen.” Laurey noemt het ‘jammer’ dat de FNV ervoor kiest om dit nu via de media te spelen.

Peer Meesters van zorgvakbond NU'91, die bij ZuidZorg meer leden heeft dan de FNV, zegt dat er weliswaar veel speelt bij de Veldhovense zorgaanbieder, maar dat er nu geen crisissituatie is. ,,Dat er onderdelen worden afgestoten is al jaren gaande.” Meesters denkt dat de FNV vooral spreekt namens een aantal medewerkers die recent boventallig zijn verklaard. De FNV heeft over de brandbrief vooraf geen contact gehad met de andere zorgbonden. 

Cao-onderhandelingen

De brief lijkt ook mede bedoeld om de lopende cao-onderhandelingen voor de verpleeg- en verzorgingshuizen onder druk te zetten. Laurey is lid van de werkgeversdelegatie. Dat hij met zijn eigen werknemers geen goede afspraken kon maken ‘geeft te denken’,  schrijft FNV-bestuurder Spierings.