Volledig scherm
Henk Visser bouwt zijn lichtshow op.

Ontelbare ledjes en meters kabel in achtertuin: jaarlijkse kerstlichtshow in Veldhoven

VIDEOVELDHOVEN - De achtertuin van de familie Visser aan de Zevenberg is voorzien van duizenden lampjes. Op 6 december start weer de kerstlichtshow.

Gewoon aan beginnen, zei Henk Visser tegen zichzelf toen hij in 2008 op internet een filmpje zag van een kerstlichtshow. ,,Ik kende het niet en niemand in de buurt deed zoiets. Na wat rondsnuffelen op Amerikaanse fora heb ik materiaal laten overkomen en in 2009 hield ik mijn eerste show.”

Trok het eerste jaar al 850 bezoekers, vorig jaar telde Visser liefst 5.000 kijkers. Jaarlijks start hij op 1 november, met hulp van zijn vader, schoonvader en een oud-buurtgenoot, met de opbouw. Na het opbouwen volgt het aansluiten van de lampjes. ,,Dat moet heel nauwkeurig gebeuren. Tegenwoordig gebruik ik heel veel led. Aantallen hou ik niet meer bij en de kabellengtes zijn eindeloos.”

De muziekkeuze is al in de zomermaanden gemaakt. Terwijl veel landgenoten een duik in het water nemen, duikt Visser dan in zijn voorraad kerstnummers op een laptop.

,,Uit duizenden nummers selecteer ik er vijftig. Met een collega van ASML maak ik daarvan een mix die zo’n vijftien minuten duurt.” Dan start het programmeren om licht en geluid op elkaar af te stemmen. Na al die jaren begint Visser het programmeren minder leuk te vinden. ,,Je moet heel inventief blijven, maar je ideeën raken gaandeweg op. Ik ben heel blij dat ik hierbij sinds vorig jaar hulp krijg van twee buurtgenoten.”

Steigerpijpen

De Veldhovenaar vindt elke nieuwe show weer mooier dan die van het jaar ervoor. Hij blijft dan ook steeds nieuwe elementen toevoegen. Zo staat er dit jaar een 9 meter hoge kerstboom in zijn tuin. ,,Die is gemaakt van steigerpijpen. Er zitten 2.000 ledjes in die ik per stuk kan aansturen. Met deze boom kan ik fantastische dingen doen.”

Het plein achter zijn huis is vorig jaar door burgemeester Jack Mikkers omgedoopt tot Kerstlichtshowplein. Als de weergoden geen roet in het eten gooien, wordt het bezoekersaantal van vorig jaar weer overtroffen.

En veel kijkers geven een bijdrage voor het goede doel dat Visser met zijn lichtspektakel steunt. Het Ronald McDonaldhuis in Veldhoven kreeg vorig jaar een donatie van 1.666 euro.

De show aan de Zevenberg in Veldhoven is vanaf 6 december tot en met 1 januari dagelijks te zien om 18.30 en 20.00 uur. Bekijk de video via ed.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement