Volledig scherm
De modelbouwbeurs in Veldhoven

Ontspannend priegelwerk bij modelbouwbeurs in Veldhoven (video)

VELDHOVEN – “Na mijn vrouw en kinderen is modelbouwen mijn grootste passie”, zegt Leon Bol uit het Limburgse Neer. Hij was zaterdag een van de honderden bezoekers van de tiende editie van de Scale Model Challenge in NH Koningshof.

Elke woensdagavond sluit Bol zich op in zijn hobbykamer om zich te wijden aan zijn hobby. “Mijn passie is ontstaan door een oom die bij de verzetstrijders zat.” Om zich te verbeteren neemt hij foto’s van een aantal modellen die deelnemen aan de wedstrijd. Bol gooit deze keer een Sherman tank in de strijd. “Het gaat mij vooral om de beoordeling en de tips”, geeft hij als reden voor zijn deelname.

Voor het eerst duurt de beurs twee dagen. “Dit doen we om een groter en internationaal publiek aan te trekken. We hebben nu zelfs standhouders uit Japan”, legt Robert Commbeecke van het organiserende Scale Model Factory uit Eindhoven uit.

Voor ICT’er Koen Dijns uit Zwolle is het modelbouwen vooral een uitlaatklep. “Het priegelwerk zorgt er voor dat ik de rest kan loslaten en daardoor is het ontspanning voor mij.” Hij is aandachtig toeschouwer van een demonstratie metaal schilderen met verf zonder metaalpigment door het Franse Chestnut Ink. Met een penseeltje worden de kleuren zwart, wit, grijs, groen en blauw op een klein stalen zwaard aangebracht. “Zo krijgt het metaal een zo natuurgetrouwe kleur. Het was mij nog niet gelukt, maar ik heb hier goede tips gekregen.”

Volledig scherm
De modelbouwbeurs in Veldhoven
Grote mannen werden weer even kleine jongens, dit weekend bij de tiende editie van de Scale Model Challenge in NH Koningshof in Veldhoven.