Volledig scherm
Zakaria Sabbagh © Van de Meulenhof

Ook in Veldhoven grote zorgen om familie in Syrische Aleppo

VELDHOVEN - In de hel van het Syrische Aleppo zitten tienduizenden bewoners in de val. Tijdens het staakt-het-vuren hebben amper mensen de stad kunnen ontvluchten. Familieleden maken zich grote zorgen over hun lot.

Zakaria Sabbagh (60) zet zijn bontmuts even af. "Mijn broer zit nog in Aleppo", zegt hij bezorgd. "Ik heb geen idee of hij nog leeft. Want het lukt niet om met hem in contact te komen." Sabbagh ontvluchtte eerder de nu door de troepen van Assad heroverde stad in Syrië. Als asielzoeker met verblijfsvergunning woont hij nu in Veldhoven. Grote zorgen maakt hij zich, over het lot van zijn broer. Sabbagh is in de strijd de afgelopen jaren al 23 familieleden verloren, net als zijn Veldhovense lotgenoten, de broers Saer Shouk (22) en Waer Shouk (23).

Onzekerheid
"Het internet en de telefoon liggen er uit", zegt Waer Shouk. "Dus we kunnen niet anders dan televisie kijken. Veel televisie kijken, om op de hoogte te blijven van de situatie in Aleppo." Een oom, tante en oma wonen ook nog in de stad. Broer Saer Shouk knikt. "We hopen dat ze op tijd gevlucht zijn, voordat het offensief van het regeringsleger begon." Een alles verzengende onzekerheid beheerst hun levens. Ze willen graag meer weten, maar dat is niet mogelijk.

Tolk Samer Bakr (45) komt uit Homs, dat ook ten prooi is gevallen aan aanhoudend oorlogsgeweld. "De verhalen over Aleppo zijn erg herkenbaar", vertelt hij. "In Homs is ook veel vernietigd. Ik heb in de strijd 28 familieleden verloren." Stilte vult de ruimte.

Assad
De drie gesprekspartners vluchtten pakweg anderhalf jaar geleden uit Aleppo, toen het aanhoudend oorlogsgeweld een normaal leven niet meer mogelijk maakte. Nu proberen ze zo goed en zo kwaad als het gaat een leven in Nederland op te bouwen. Maar dat is niet makkelijk, bezweren ze in koor. Niet alleen vanwege de andere taal en cultuur, maar ook de aanhoudende onzekerheid over familie en hun vaderland. Ze zijn er van overtuigd: zolang president Assad de baas is in Syrië keert de rust niet terug. Of zoals Waer Shouk zegt: "Dan kunnen we niet terug."

Volledig scherm
Tolk Samer Bakr © Van de Meulenhof