Volledig scherm
© Bert Jansen

Ook zondagochtend nog glad: politieauto rijdt voetgangers aan

EINDHOVEN - De gladheid en dichte mist op de Zuidoost-Brabantse wegen zorgt ook zondagochtend nog voor veel gevaar. In Veldhoven en Heeze leidde dat vroeg in de ochtend al tot twee ongevallen.

Op de Oudenmolen in Heeze schoof een politieauto van de weg af. Het voertuig raakte daarbij vijf langslopende meisjes, die voor controle naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Een van hen, een 17-jarig meisje uit Schiedam, bleek een arm uit de kom te hebben. Een 17-jarig meisje uit Heeze moest vannacht uit voorzorg in het ziekenhuis blijven. De politiemensen die in de auto zaten, raakten niet gewond. De besturende agent heeft nog geprobeerd de meisjes te ontwijken, maar door de gladheid lukte dat niet.

In Veldhoven was het raak op de Heerbaan, waar zondagochtend omstreeks 05.00 uur vier jongeren gewond raakten toen hun voertuig een rotonde opreed en rechtdoor door een stalen railing heen vloog. Ze kwamen enkele meters lager neer. De jongeren zijn alle vier naar het ziekenhuis vervoerd. Ze waren aanspreekbaar maar wie er gereden heeft, konden of wilden ze niet vertellen. De kilometerstand is door de impact blijven steken op 90 km/h. Het wrak is afgevoerd door een berger.

In Zuidoost-Brabant is zondagochtend nog steeds code geel van kracht. Het verkeer moet tot in de tweede helft van de ochtend rekening houden met verraderlijke gladheid door ijzel en bevriezing van natte weggedeelten, waarschuwen de ANWB en Rijkswaterstaat. Ook de dichte mist zorgt voor een onveilige situatie. Automobilisten wordt aangeraden de weersverwachtingen goed in de gaten te houden als ze de weg op moeten.

De situatie zondagmorgen is wel een stuk minder gevaarlijk dan zaterdag, maar nog steeds wordt opperste alertheid gevraagd van mensen in het wegverkeer. Zaterdag werden weggebruikers geadviseerd de weg niet op te gaan in Brabant als het niet nodig is. Het KNMI heeft code oranje zaterdagavond rond 21.30 uur ingetrokken voor Brabant. Wel is code geel nog van toepassing in de provincie, vanwege de kans op gladheid door sneeuw- of ijsresten en vanwege plaatselijk dichte mist. Volgens de Verkeersinformatiedienst gebeurden er zaterdag minstens 450 ongelukken op de Nederlandse snelwegen.

Het ED houdt een liveblog bij over de weersomstandigheden in Zuidoost-Brabant. Dat liveblog is hieronder terug te lezen...
[
View the story "De eerste sneeuw en ijzel van 2017" on Storify]


Voor de appgebruikers:
Volg de liveblog via deze link

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Van de auto van de vier jongeren is niet veel meer over. © Bert Jansen