‘Ophokplicht’ voor de kapotte haan van de Christus Koningkerk

VideoVELDHOVEN - De haan en het kruis op de toren van de Christus Koningkerk in Veldhoven zijn aan onderhoud toe. Vrijdagochtend zijn beide attributen naar beneden gehaald.

Om 05.30 uur vertrekt Jans de Jong van Boer BV vanuit Meerkerk met zijn hoogwerker naar Veldhoven. Die kan een hoogte bereiken van 52 meter. Het was de bedoeling om de haan en het kruis afgelopen maandag al naar beneden te halen, maar vanwege de storm werd de klus toen afgeblazen. ,,Met windkracht 6 stoppen we sowieso, maar de machinist bepaalt het uiteindelijk”, zegt De Jong. Intussen hijsen Ruud Douven en Frank Reemers van Koninklijke Eijsbouts uit Asten zich in een veiligheidsharnas. Voorzien van gereedschapskoffer en portofoon staan Jans en monteur Douven even later in de werkbak op een hoogte van zo’n 45 meter oog in oog met de haan.

,,Hij blinkt nog best”, zegt Peter van der Zanden als hij op een beeldscherm in de cabine van zijn kraan de bovenkant van de haan ziet. De kraan van de Baetsen-Groep is ingehuurd om het kruis naar beneden te halen. Op de mast van de kraan zit naast een camera ook een windmeter. Die varieert vrijdagmorgen tussen 3 en 7 meter per seconde. 

De aangeschoten haan met twee kogelgaten is vrijdag van de torenspits gehaald voor onderhoud.
Volledig scherm
De aangeschoten haan met twee kogelgaten is vrijdag van de torenspits gehaald voor onderhoud. © Ad Adriaans

Optoppen en vieren

Het haantje uit 1888 tilt Douven probleemloos van de spits. Het bijna 4 meter hoge metalen kruis is met drie ringen gefixeerd. Met een hamer tikt de monteur die los. Machinisten De Jong en Van der Zanden communiceren ondertussen met elkaar via de portofoon. Vaktermen als optoppen, aftoppen, vieren en hijsen begeleiden het vastmaken van het kruis en het afdalen ervan. 

De haan gaat in de werkbak mee naar beneden, waar Pieter Hermsen hem opwacht. ,,Dat valt tegen”, zegt de zorgcoördinator van de kerk uit 1953 aan de Kapelstraat-Zuid, wanneer hij de slechts 60 centimeter grote haan ziet. Tot overmaat van ramp blijkt deze ook nog voorzien van kogelgaten.

Het kruis wordt van de torenspits van de Christus Koningkerk gehaald.
Volledig scherm
Het kruis wordt van de torenspits van de Christus Koningkerk gehaald. © Ad Adriaans

Monumentenwacht

Onderhoud bleek noodzakelijk, volgens het jaarlijkse rapport van de Monumentenwacht, vertelt Hermsen. ,,Zodra ik het rapport in handen krijg, kom ik in actie. Alle onderdelen hebben een kwalificatie: goed, matig of slecht. Wat slecht is, moet gemaakt worden, vind ik. Dat advies breng ik over aan het kerkbestuur”, legt de gepensioneerd hoofduitvoerder in de bouw uit. Dan brengt hij de haan op advies van de monteur naar binnen, zodat deze niet weggehaald kan worden. Parochievrijwilliger Bert Kemp komt ook even kijken. ,,De pastoor neemt de ophokplicht voor pluimvee wel heel erg serieus”, grapt hij.

Frank Reemers heeft intussen in de toren het wijzerwerk en de trafo’s van de vier klokken gedemonteerd. Even later gaan ook de wijzers van de klokken via de werkbak naar beneden. ,,Mensen zullen zich nu gaan realiseren hoe vaak ze naar de klok kijken”, weet Reemers uit ervaring. Het uurwerk wordt straks voorzien van ledverlichting. De tijdsduur van de restauratie is nog niet bekend.