Volledig scherm
© anp

OPROEP - Opnamestop in MMC Veldhoven en Elkerliek Helmond; vol door onder andere griepepidemie

VELDHOVEN/HELMOND - Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond hebben donderdag een opnamestop moeten afkondigen vanwege een grote toeloop van patiënten. Heeft u daar last van gehad? Vul het formulier in onder het artikel.

Dat gaat niet alleen om griep, zegt een woordvoerster van het MMC. "Het is gewoon een drukke tijd, ons beddenhuis ligt vol." Ook het Elkerliek in Helmond 'ligt propvol', zegt een woordvoerster: "Er kan niemand meer bij." In Nederland is een officiële griepepidemie gaande.

Crisisberaad
De opnamestop in het MMC gold alleen voor donderdag. Het ziekenhuis bekijkt per dag of nieuwe maatregelen nodig zijn en of planbare ingrepen moeten worden uitgesteld. Voor spoedopnames blijft wel opnamecapaciteit beschikbaar, benadrukt een woordvoerster van het ziekenhuis. Ook het Elkerliek bekijkt voortdurend wat nodig is. "We hebben elke dag crisisberaad", zegt de woordvoerster.

Indien nodig wijzen het MMC en het Elkerliek patiënten door naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Dat kan ook, want in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het St. Anna in Geldrop gelden geen opnamestops. Wel kampt het Catharina met een 'flink aantal' medewerkers die met griep thuis zitten. Maar dat heeft nog geen gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken, zegt een woordvoerder.

De maatregel geldt alleen voor het MMC op de locatie Veldhoven. Op de locatie Eindhoven worden alleen planbare ingrepen uitgevoerd. Bij het Elkerliek gaat het om de locatie Helmond. In de vestiging Deurne worden geen patiënten opgenomen.

Ouderen
Ook elders in Nederland hebben ziekenhuizen te maken met een grote toestroom van grieppatiënten. Dat betreft vooral ouderen die meer vatbaar zijn voor andere kwalen en complicaties. In Brabant zitten het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Bernhoven Ziekenhuis in Uden helemaal vol. Zij moesten donderdag nieuwe patiënten doorverwijzen. Ook veel ziekenhuizen in de Randstad en het noorden van het land verwijzen patiënten door.