Volledig scherm
Het bestuur van de Stichting Evenementen Veldhoven. © Ad Adriaans

Oranjemarkt blijft ook in Citycentrum door en voor Veldhovenaren

VELDHOVEN - De Oranjemarkt slaat op 27 april voor het eerst zijn tenten op in het Citycentrum. Het blijft een laagdrempelig, niet-commercieel en gratis toegankelijk Oranjefeest. Ook de bewoners van Severinus blijven er bij betrokken.

,,We willen het houden zoals het was”, benadrukken Kristel Gijsbers en Irene van de Mortel. Samen met zeven anderen vormen zij het bestuur van de Stichting Evenementen Veldhoven. 

Overkappingen

Een nieuwe locatie betekende ook een nieuwe stichting met als enige doel: het organiseren van de Oranjemarkt in Veldhoven. Bijna twintig keer vond het evenement plaats in de wijk Berkt. Het aantal bezoekers oversteeg gaandeweg de 25.000. De drukte, de weersomstandigheden, het werven van voldoende vrijwilligers en een teruglopende subsidie noodzaakten een nieuwe aanpak, volgens voorzitter Kristel Gijsbers. ,,Je kunt stoppen, kleiner herstarten op de Berkt of uitzien naar een andere locatie. Het Citycentrum bood zich aan als nieuwe locatie. Centraal gelegen, goede parkeervoorzieningen en door de aanwezigheid van overkappingen minder afhankelijk van slecht weer.”

Gratis

Het houden van een niet-commercieel evenement in een commerciële omgeving was wel een punt van aandacht. Van de Mortel: ,,In goed overleg tussen bestuur en alle winkeliers is besloten dat zij zelf geen kramen voor hun winkel zetten. We willen het echt niet-commercieel houden. De Oranjemarkt was en is door en voor Veldhovenaren. Dat moet behouden blijven.”

De 130 marktkramen staan op Koningsdag op de pleinen. De gratis grondplaatsen zijn vóór de winkels gesitueerd zodat de etalages zichtbaar blijven. Ook in de Citypassage komen grondplaatsen zodat iedereen een plekje kan bemachtigen om spullen te verkopen. Op het Meiveld en in het Burgemeester Elsenpark komen twee podia en een bar. Het Kinderplein komt in het Burgemeester Elsenpark. 

Shuttle service 

Severinus, bijna twee decennia onlosmakelijk verbonden met de Oranjemarkt, blijft betrokken bij het feest. Voor de bewoners regelt de organisatie een shuttle service. ,,In nauwe samenwerking met de organisatie doen ze wat ze voorheen ook deden. Zo bemensen ze onder meer de kraam van Speesjaal en verzorgen ze de lunch voor alle vrijwilligers”, legt Gijsbers uit. 

Grondplaatsen worden vanaf 07.30 uur vrijgegeven. De vrijmarkt begint om 10.00 uur. Parkeren in het Citycentrum is op Koningsdag gratis.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement