Volledig scherm
© ANP

Overvaller Veldhoven zwijgt over mededader en riskeert opnieuw celstraf

DEN BOSCH - Omdat hij weigert een medeverdachte erbij te lappen, loopt een man uit Best het risico dat hij opnieuw de cel in moet voor een overval waarvoor hij zijn straf al heeft uitgezeten. De Bestenaar gaf woensdag geen antwoord op de herhaalde vraag van het Bossche gerechtshof of de man die naast hem zat, degene was met wie hij in november 2011 een huis in Veldhoven overviel.

Marcel van G. uit Best werd woensdag voor het gerechtshof gehoord in het hoger beroep tegen Joop L. (53) uit Hapert. Van G. en L. zouden in 2011 samen een Veldhovens huis hebben overvallen, waarbij ze twee kinderen met tape de mond snoerden en de handen vastbonden. Onder dreiging van een vuurwapen moesten de kinderen een kluis openen.

Van G. werd voor de overval veroordeeld tot vier jaar en zes maanden en is inmiddels weer op vrije voeten. Zijn medeverdachte L. werd door de rechtbank vrijgesproken wegens onvoldoende wettig bewijs. In het hoger beroep was Van G. opgeroepen als getuige en kreeg hij keer op keer dezelfde vraag van de rechters voorgelegd: heeft de verdachte die nu naast u zit, samen met u de overval gepleegd? Van G. zei geen ja en geen nee. ,,Jullie kunnen hoog of laag springen, ik doe daar geen uitspraken over." Waarom niet? ,,Ik woon in een kamp. In deze kringen heb je geen vrienden meer als je iemand verraadt."

Omdat Van G. onder ede stond en wettelijk verplicht was te antwoorden, kon hij gegijzeld worden. Ofwel: u gaat direct terug naar de gevangenis. Het gerechtshof besloot het anders aan te pakken. Van G. wordt binnenkort opnieuw verhoord, buiten de rechtszaal, waarna het hoger beroep tegen L. hervat kan worden.