Volledig scherm
© Erna Lammers

Plan Slot-Oost valt slecht bij inwoners het Gareel in Veldhoven

VELDHOVEN - Weinig vrolijke gezichten donderdagavond tijdens de inloopavond over de woningbouwlocatie Slot-Oost. Bewoners van het Gareel zagen in de raadzaal dat ze 59 woningen in hun achtertuin krijgen.

Al jaren wordt er gesproken over nieuwbouw bij Slot-Oost. Een jaar geleden zagen zo'n honderd belangstellenden in het Techniekhuys drie schetsverkavelingen (plattegronden, red), gemaakt door Kokon Architectuur & Stedenbouw. Het bureau maakte die in opdracht van Ballast Nedam, het bouwbedrijf waarmee de gemeente samenwerkt. 37 aanwezigen vulden er een reactieformulier in. Zo wil de een meer sociale woningen, waar een ander sociale woningbouw niet vindt passen in de wijk. Hondenbezitters willen een uitlaatterrein terwijl een ander geen hondenplantsoen wil vanwege overlast. Alle vragen en suggesties zijn beoordeeld.

Gemeente en Ballast Nedam hebben verdere afspraken gemaakt over de invulling van Slot-Oost. De uitkomsten van de evaluatie en de afspraken vertaalde Kokon Architectuur & Stedenbouw in het nu gepresenteerde plan. Een randvoorwaarde van de gemeente is dat er 40 tot 60 woningen komen. Dat worden er in het plan dat er nu ligt 59. Dertien daarvan zijn sociale koop. De 46 vrije sector koopwoningen bestaan uit tien vrijstaande, dertig tweekappers en zes hoekwoningen.

Bewonerswensen

Belangenvereniging Wijk 't Slot is niet blij met het gepresenteerde stedenbouwkundig plan. Er is weinig rekening gehouden met de bewonerswensen, vindt Martien Adriaansz. ,,De wens van een brede groenstrook langs de bestaande woningen zien we niet terug in de plannen. En met de verkeersafwikkeling via het Gareel zijn we helemaal niet blij. Het fietspad kan kennelijk niet worden doorbroken om een ontsluiting te realiseren via Zoom en Heistraat."

Gareel-bewoner Hans van de Ven is deels positief. ,,Er lijkt veel groen te zijn in het plan." Wel voorziet hij dat er ongelukken gaan gebeuren bij ontsluiting via het Gareel. Ook hij pleit voor ontsluiting via Zoom. ,,Als je 59 huizen neerzet, kun je ook wel een fietstunneltje aanleggen onder de ontsluitingsweg."

Franca Manders woont in het oude deel van de wijk 't Slot en laat al jaren haar hond Oscar uit op de toekomstige bouwlocatie. ,,Ik heb een lijst met daarop honderd honden die hier worden uitgelaten, aangeleverd bij de gemeente en Ballast Nedam. Daarop kreeg ik een bericht dat ze er in de plannen rekening mee zouden houden. Maar ik zie geen uitlaatterrein in het plan. Intussen worden er dagelijks al 120 honden uitgelaten."

Mevrouw Bos kocht 23 jaar geleden een hoekwoning in het Gareel. ,,Ik heb betaald voor een hoekwoning met aan alle kanten vrij uitzicht. Nu krijg ik vijf buren zonder groenstrook ertussen. Ik word helemaal ingebouwd en vind dat niet kunnen. Er is niet naar ons geluisterd."

Het bestuur van de belangenvereniging gaat zich op korte termijn beraden op het plan.