Volledig scherm
Mark van der Linden wil lezen onder middelbare schoolleerlingen populairder maken. © Dave Hendriks - FotoMeulenhof

'Plezier in lezen wordt op school eruit geramd'

Mark van der Linden (26) van Bibliotheek Veldhoven gaat met zijn bedrijfje De Literaire Speelgoedwinkel het stoffige imago van literatuur te lijf. ,,Van mij mogen de verplichte literatuurlijsten op scholen het raam uit."

,,Literatuur heeft een elitair imago, vaak wordt het als een hogere kunstvorm gebracht", vindt Van der Linden. Dat het gros van de scholen nog steeds lijsten met verplichte literatuur hanteert, vindt Van der Linden jammer. ,,Van mij mogen de verplichte literatuurlijsten het raam uit", zegt hij onomwonden. Volgens hem sluiten die lijsten niet aan bij de interesses van jongeren. ,,Op de middelbare school vond ik dat het plezier van lezen er eerder uit geramd wordt dan dat het bevorderd wordt."

Dunste boekje

Als bibliotheekmedewerker ziet hij met regelmaat dat middelbare scholieren er het dunste boekje uit de kast halen. ,,Een bekend voorbeeld is Het gouden ei van Tim Krabbé. Niet voor niets een favoriet op de leeslijsten. Ik zeg altijd dat ze vooral naar de inhoud moeten kijken als ze een boek snel uit willen hebben." Was de inwoner van Knegsel op de middelbare school zelf ook geen fanatieke lezer, inmiddels is hij heel enthousiast over literatuur. ,,Ik wil graag laten zien dat er meer is dan wat er op de standaardlijsten staat. Eigenlijk ben ik een literatuurpromotor."

Hij staat dan ook te popelen om in heel het land scholen te bezoeken om zijn bevlogenheid over literatuur uit te dragen. Daarvoor bedacht hij onder meer de dienst Boekproeverij die hij aanbiedt vanuit zijn onlangs gestarte bedrijfje. Na een algemeen verhaal over leesplezier vertelt Van der Linden tijdens een Boekproeverij iets over een zestal schrijvers. Vervolgens leest hij van elke schrijver iets voor uit een van zijn of haar boeken. Een quizje is het laatste gerecht van de proeverij. Na afloop krijgen de deelnemers als reminder een menukaart mee met daarop een samenvatting van wat de literatuurpromotor verteld heeft. Zijn enthousiasme over literatuur deelt hij ook via spelvormen als een literaire bingoshow, literaire quiz en een speurtocht. ,,Wie aan een van deze spelvormen deelneemt, zal nooit meer zeggen dat literatuur saai is", verwacht Van der Linden.

Op 20 september vindt van 20.00 tot 22.00 uur in de bibliotheek de eerste Boekproeverij plaats. Die is gratis te bezoeken en de eerste aanmeldingen zijn al binnen. ,,Ik hoop op veel jongeren van middelbare scholen. Zij vormen mijn directe doelgroep." Aanmelden kan via de site van de bibliotheek, door middel van het bestellen van een online ticket.