Volledig scherm
© Rob Burg

Politie waarschuwde burgemeester over Eritrese conferentie Veldhoven

VELDHOVEN - Onrustbarende berichten van de politie en van Eritrean Community Holland maakten dat de Eritrese conferentie in het Koningshof in Veldhoven half april werd afgeblazen.

Meer dan vijfhonderd jonge Eritreeërs kwamen half april samen in het Veldhovense NH Koningshof voor een driedaagse conferentie. Toen er ongeregeldheden uitbraken tijdens een tegendemonstratie, veelal bijgewoond door mensen die voor het dictatoriale Eritrese regime vluchtten, besloot burgemeester Jack Mikkers de conferentie te verbieden. Hij vreesde meer ongeregeldheden.

Op de avond dat de tegendemonstratie uit de hand liep, kwam er een bericht binnen van Eritrean Community Holland (ECHO), die vaker demonstraties tegen het Eritrese regime organiseert. In het bericht schrijft ECHO dat ze geen grip meer heeft op de voorgenomen demonstraties op vrijdag en in het weekend. 'Er dreigen serieuze ongeregeldheden te ontstaan tussen regime aanhangers en Eritrese statushouders / vluchtelingen', waarschuwt de organisatie. 'Deze mensen zijn gevlucht voor het regime dat nu ruim vertegenwoordigd is in het NH Hotel.' ECHO verwachtte 2.500 demonstranten op zaterdag.

Elders uit Europa
Ruim anderhalf uur later kreeg de burgemeester ook een onrustbarend bericht van de politie. Mogelijk zouden er Eritrese demonstranten uit Denemarken, Zweden en andere delen van Europa naar Veldhoven komen. De politie adviseerde de burgemeester te overwegen om noodbevoegdheden af te kondigen. Uiteindelijk verbood de burgemeester de conferentie.

Bij de gemeente dienden 173 mensen en organisaties bezwaar in tegen dit verbod. Donderdagavond is er een hoorzitting op het gemeentehuis over de kwestie. De 173 bezwaarmakers komen niet alleen uit Nederland, maar voor een aanzienlijk deel ook uit landen als Zweden, Duitsland, Engeland en Italië. Ruim dertig bezwaren zijn volgens de gemeente niet ontvankelijk, omdat de bezwaarmakers geen direct belang hebben bij de zaak of omdat de bezwaarschriften een handtekening, naam of adres missen. Opvallend is dat een deel van de bezwaarmakers minderjarig is. Op de jongerenconferentie waren 41 minderjarige bezoekers, op een totaal van 541.

Vergoeding
Slechts 116 conferentiegangers kwamen uit Nederland, de rest kwam voornamelijk uit andere Europese landen. Ook waren er acht mensen uit Eritrea zelf, twee mensen uit Soedan en één uit Rusland. De buitenlandse bezwaarmakers eisen dat de gemeente hun hotelovernachtingen en vliegtickets vergoedt.

De organisatie achter de conferentie, Stichting Nederlands Eritrees Platform (SNEP), wil dat de gemeente ook háár kosten vergoedt. SNEP raamt de door haar gemaakte kosten voor het organiseren van de conferentie op 170.000 euro. De bijeenkomst had nooit verboden mogen worden, meent SNEP. De organisatie beroept zich op de vrijheid van vergadering.

Nadat de bezwarencommissie zich donderdag over de kwestie gebogen heeft, brengt ze een advies uit aan de burgemeester. Die neemt daarna een nieuw besluit. Daarna staat de gang naar de rechter open.