Volledig scherm
Pompoenfestival bij familie De Beijer. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Pompoenendagen in Vessem; met een pompoen kun je van alles doen

VESSEM - Wat kun je allemaal doen met een pompoen? Het antwoord hierop was zaterdag en zondag te vinden tijdens de pompoendagen bij de familie De Beijer.

Soep, chips, cake en spaghetti. De familie De Beijer maakt het allemaal van eetbare pompoenen. Afgelopen weekend kon iedereen komen proeven. Rondom het huis in het buitengebied van Vessem liggen meer dan honderd verschillende soorten pompoenen. ,,Naast vier hectare asperges en twee hectare met boerenkool hebben we sinds enkele jaren ook één hectare met pompoenen", vertelt Franca de Beijer-van Beers. De oogst van zo'n 10.000 pompoenen gaat nagenoeg geheel naar particulieren. De oogst begint half augustus en de verkoop loopt tot eind oktober als Halloween gevierd wordt. De eetbare exemplaren worden verkocht tot de vorst intreedt. De prijzen lopen van 0,25 euro tot zes euro voor een Halloweenpompoen van 25 kilo.

Halloweenshow

Micha Schilders (4) uit Veldhoven zit zaterdag bijna met zijn neus in een pompoen om te zien hoe zijn opa John Steenbeek een enge mond uitzaagt in de vrucht. Daarvoor heeft Micha samen met zijn opa deze uitgehold en er een eng gezicht op getekend. ,,Dan prik je gaatjes over de lijntjes en daarna kun je zagen", legt opa uit. Oma Ine beoordeelt het eindresultaat. ,,Oh, die is echt heel eng", schrikt ze. Even later staat het gezelschap in een donkere ruimte als Fransje de Beijer een kaarsje in de pompoen ontsteekt. Iedereen geniet van dat moment. Genieten kan men ook van de kleine halloweenshow die door Franca's dochter Adrianne (13) is gemaakt. 'Niet eng, wel mooi', staat er op een bord bij de ingang. Blikvanger van de show is een pompoen waarin Adrianne een uil heeft uitgesneden. 

Grijns

Olaf Platschorre uit Vessem heeft een lachend gezicht op zijn pompoen getekend. Deze krijgt thuis een mooi plaatsje. Broertje Arne (4) heeft een uitgeholde met een eng gezicht. Hij krijgt van Franca de Beijer het advies om deze thuis buiten bij de voordeur te zetten. ,,En 's avonds zet je er dan een kaarsje in zodat alle mensen schrikken." Met een alleszeggende grijns op zijn gezicht keert de vierjarige met zijn familie huiswaarts. Op 19, 20 en 26 oktober zijn er van 13.30 tot 16.30 uur uitholdagen bij De Beijer. De pompoenenshow is ook komend weekend nog te bezoeken.