Praktische wetenschap aan het bed in MMC Veldhoven

VideoVELDHOVEN - Vernieuwing en onderzoek zijn speerpunten van het Máxima Medisch Centrum. Ook verpleegkundigen gaan dat pad op. 

Volledig scherm
Lysette Hakvoort (links) en Susan Holleman. Foto René Manders/fotomeulenhof © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Vier verpleegkundigen en een diëtiste van het Máxima Medisch Centrum Veldhoven staan voor een uitdaging. Zij moeten dinsdag een zaal vol collega's en artsen vertellen wat zij hebben ontdekt tijdens hun wetenschappelijke onderzoeken in het kader van het programma MMC Floreert'. Met dit programma worden de verplegenden van het MMC voorbereid op de complexere zorgvraag van de toekomst. Het ziekenhuis is daarmee landelijk een van de voortrekkers. 

Omdat verpleegkundigen praktisch zijn ingericht, zijn de projecten en onderzoeken toegesneden op de dagelijkse gang van zaken. Geriatrisch verpleegkundige Lysette Hakvoort en Susan Holleman, gespecialiseerd in diabetes, zijn twee van de inleiders. Beiden deden een mastersopleiding, bovenop hun HBO-verpleegkunde. 

Voetstappen

Zij hebben onder meer onderzocht hoe ouderen sneller en met minder belasting een ziekenhuisopname kunnen ondergaan. Een van die methodes is het 'Máxima Mobiel Circuit', bedoeld om  ouderen uit het bed te krijgen en te stimuleren tot beweging. Op de geriatrische afdeling liggen nu dus afbeeldingen van voetstappen in de gang en aan de muur hangen posters met oefeningen. Vrijwilligers begeleiden de deelnemers in het ronden van het parcours. 

,,Beweging kan bijvoorbeeld een delier voorkomen"zegt Hakvoort. Dat is een mentale inzinking die vooral ouderen in een stress-situatie, zoals een ziekenhuisopname, kan treffen. De eerste resultaten zijn positief. 

Pijn

Een ander onderzoek is gericht op het vaststellen hoeveel pijn een dementerende oudere heeft, bijvoorbeeld na een heupoperatie. ,,We vragen patiënten om op een schaal van nul tot tien aan te geven hoeveel pijn ze voelen. Maar dementerenden kunnen dat niet meer zeggen", vertelt Hakvoort. Samen met anderen bedacht zij een methode die vooral is gericht op de waarneming van de verpleegkundige. Wordt een patiënt rood in het gezicht, hoe is de mimiek of de spierreactie? ,,Het gevolg kan zijn dat we minder pijnbestrijding nodig hebben. Ook dat kan een delier voorkomen, want pijn heeft daar een uitlokkend effect op."

Quote

Beweging kan bijvoor­beeld een delier voorkomen

Lysette Hakvoort

Susan Holleman is met haar collega's bevoegd om diabetici medicatie voor te schrijven.  ,,Daar moeten we dan wel wetenschappelijke publicaties voor kunnen lezen", zegt Holleman. Haar onderzoek was gericht op het trainen van verpleegkundigen om dat beter te verwerken. Zij volgde met anderen cursussen en vertaalde de bevindingen naar de dagelijkse praktijk.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement