Volledig scherm
Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Promotieonderzoek Tonneke Beijers uit Asten: Chemo veroorzaakt vaak zenuwschade

VELDHOVEN - Een derde van de kankerpatiënten die bepaalde chemotherapie ondergaat, krijgt later last van zenuwschade aan de ledematen . Dat kan gaan om tintelingen, gevoelloosheid of krachtverlies, te beginnen in tenen en vingers. Vijftien procent van hen ervaart tevens chronische pijn door de zenuwschade.

Deze klachten kunnen samen zo ernstig zijn dat zij leiden tot functiebeperkingen en een slechtere kwaliteit van leven.

Onderzoek
Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Tonneke Beijers (29) uit Asten, internist in opleiding in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Zij kreeg deze week haar bul aan de Universiteit van Maastricht. Zij deed haar onderzoek in het MMC in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in Eindhoven en de universiteiten van Maastricht en Tilburg.

Beijers bekeek in de archieven van het IKNL wat er gebeurde met 1643 patiënten met dikke darmkanker die twee tot elf jaar geleden een chemokuur kregen. Een derde van deze patiënten had zenuwklachten. Ook keek zij naar de ziektegeschiedenissen van patiënten die leden aan de meer zeldzame Ziekte van Kahler (Multipel Myeloom), een vorm van witte bloedcelkanker. Van die groep ontwikkelde zelfs de helft blijvende zenuwklachten.

Hoge dosis
De ‘boosdoener’ van de zenuwschade bij patiënten met dikke darmkanker blijkt in veel gevallen het geneesmiddel Oxaliplatin, dat vaak gebruikt wordt in de behandeling van dikke darmkanker. Beijers: "Hoe hoger de totale dosis van de chemokuur, hoe meer klachten mensen hebben. Dat laatste geeft ons een aanknoping voor het verbeteren van de zorg voor deze mensen."

Door de dosis als dat kan te verminderen of helemaal weg te laten, kan de zenuwschade zoveel mogelijk beperkt worden. Bij patiënten boven de zeventig jaar zijn er aanwijzingen dat dit kan omdat bij hen het middel toch al minder effectief blijkt.

Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant