Volledig scherm
Demonstranten probeerden de conferentie in Koningshof te verstoren. © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Raad van State: Mikkers te snel met verbieden conferentie Eritrese jongeren in Veldhoven

DEN HAAG - De toenmalige Veldhovense burgemeester Jack Mikkers heeft net voor Pasen 2017 te overhaast een noodbevel uitgevaardigd om een Eritrese jongerenbijeenkomst in congrescentrum NH Koningshof te verbieden. Mikkers had daarbij te weinig oog voor het Grondrecht op vrijheid van vergadering, zo blijkt woensdag uit een definitieve uitspraak van de Raad van State.

Mikkers, nu burgemeester van Den Bosch, had meer informatie moeten en kunnen inwinnen om te beoordelen of er andere mogelijkheden waren om de rust en orde te bewaren. Zo had hij veel meer politiemensen kunnen inzetten, bijvoorbeeld uit omringende gemeentes. Eindhoven heeft extra agenten aangeboden, maar daar wilde Mikkers geen gebruik van maken. 

In ieder geval is de Raad van oordeel dat Mikkers te snel een noodbevel heeft uitgevaardigd. Dat gebeurde nadat voor- en tegenstanders van het Eritrese regime het met elkaar aan de stok kregen. De burgemeester baseerde het noodbevel voornamelijk op informatie die hij van de politie had gekregen. Die vreesde dat op de dagen erna en tijdens de conferentie in het paasweekend nog veel ernstigere schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van het Eritreese regime zouden uitbreken.

Vrijheid

Hoewel de Raad van State begrip toont voor het feit dat de burgemeester zich in een lastig parket bevond, had hij toch eerst meer mogelijke alternatieven moeten afwegen. Want het grondwettelijke recht op vrijheid van vergadering mag niet zo maar opzij worden gezet, alleen maar omdat er mogelijk ongeregeldheden dreigen. 

Dat standpunt werd eerder door het Nederlands Eritrees Platform opgeworpen, dat de zaak bij de Raad van State heeft aangespannen.