Volledig scherm
Pecha Kucha in de Schalm Veldhoven © Rene Manders/fotomeulenhof

Race tegen de klok tijdens eerste Pecha Kucha in Veldhoven

VELDHOVEN - Vermakelijk waren ze zeker, de natuurfoto’s van Etje Hendrikx. Vooral wanneer een beeld op het scherm verschijnt van een meisje met een kikker op haar neus. Deze en 19 andere foto’s begeleidden de lezing van de voorzitter van IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem tijdens de eerste Pecha Kucha in de Veldhovense Schalm.

Samen met nog 9 anderen completeerde Hendrikx de serie korte 'prietpraatjes' door vooraanstaande plaatsgenoten, van kunstenaars en medici tot bestuurders en ondernemers. Onder leiding van RTL-presentator Meike de Jong spraken ze over wijze levenslessen, wetenschap en hielden verkapte verkooppraatjes.

Het verbindende element?
Passie en ondernemerschap van Veldhovense bodem. De passie spatte er ook dan ook duidelijk af tijdens de verschillende spreekbeurten. Want voor de meesten was het een race tegen de klok. Letterlijk, omdat de maximale spreektijd niet meer dan zes minuten en 40 seconden mocht duren.

"Ik moet dus enorm gaan inkorten," zuchtte Jordy Graat, DJ en presentator bij Omroep Brabant tijdens de pauze van de Pecha Kucha. Hoe voelt de geboren presentator zich in deze, voor hem, nieuwe setting? "Ik vind dit een stuk spannender dan draaien voor duizenden mensen. Met zo’n honderd mensen is de groep is een stuk kleiner en vertellen over jezelf is niet iets dat ik dagelijks doe. Gelukkig heb ik net de eerste sprekers gezien en daar al veel van opgestoken."

Geoefend spreekster
En hoewel ze een geoefend spreekster is, was de Pecha Kucha voor Hendrikx ook een nieuwe ervaring. "Ik heb thuis met de stopwatch moeten timen om mijn verhaal op de 20 foto's aan te passen. En nog heb ik een onderdeel moeten skippen om binnen de tijd te blijven. Daarnaast is het onderwerp anders dan de natuureducatielessen die we meestal verzorgen. Nu heb ik vooral het IVN als club gepresenteerd. Dat is voor de verandering ook wel eens leuk."

Op 17 maart volgt er een tweede Pecha Kucha in de Schalm. Dan krijgen tien nieuwe Veldhovenaren de kans zich ten overstaande van het publiek en de klok te presenteren.