Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Restaurant ’t Zand in Veldhoven failliet: ‘Dit is ontzettend wrang’

VELDOVEN - Nog maar twee weken geleden werd Restaurant ’t Zand in Veldhoven overladen met positieve berichten. Nu is ’t Zand failliet verklaard. Een slachtoffer van het coronavirus.

Nee, het coronavirus is niet de enige reden dat het Veldhovense restaurant ’t Zand deze week failliet werd verklaard. Persoonlijke omstandigheden en een kok die langdurig ziek was, hielpen ook niet mee. Maar het virus vormde wel het laatste zetje.

En dus gaat ’t Zand niet meer open. Ook niet als de coronamaatregelen worden opgeheven. Dat, terwijl het restaurant twee weken geleden nog overladen werd met steun. De roddel dat eigenaresse Hanneke Prinsen het coronavirus zou hebben, deed de ronde. Daar klopte niets van. Een bericht om dat verhaal te ontkrachten werd bijna 500 keer gedeeld op Facebook.

,,We kregen inderdaad heel veel steun, dus dit is super wrang.”, zegt Prinsen woensdagochtend. ,,Maar als je aan struisvogelpolitiek doet, en je steekt je kop in het zand, dan word je daar op lange termijn ook niet vrolijk van. Dit is de enige manier om de schade te beperken en de rekeningen niet op te laten lopen.”

‘Het is heel lastig’

Normaal zijn dit de weken dat ’t Zand geld moet verdienen. De eerste zonnige dagen van het jaar, dan begint doorgaans de opbouw van een financiële buffer om de volgende winter weer door te komen. ,,Nu is de tijd dat mensen lekker op het terras moeten zitten, die zitten nu thuis, dan houdt het op”, zegt Prinsen. ,,Als je niet voldoende buffer hebt, dan kun je niet drie weken sluiten zonder dat daar iets tegenover staat.” Maatregelen vanuit de overheid bieden geen soelaas: ,,Die zijn nog niet allemaal uitgewerkt. Ik kan nog nergens aanspraak op maken, maar moet ondertussen wel de rekeningen betalen.”

Dat ging niet meer. Dinsdag aan het eind van de middag viel het besluit. Het personeel – 20 man sterk – werd al op de hoogte gebracht. ,,Nu moet ik nog mensen die feesten en partijen hebben geboekt af gaan bellen”, aldus Prinsen. Een doorstart zit er volgens haar niet in. ,,Het is heel lastig. Ik vind het jammer, deed dit werk heel graag. Maar op een gegeven moment moet je besluiten dat het niet meer gaat. Dan moet je stoppen.”