Volledig scherm
De robot Pepper. © Michel van Bergen

Robot Pepper helpt kinderen in Máxima Medisch Centrum

VELDHOVEN - Kinderen tussen vier en twaalf jaar kunnen op de polikliniek kindereneeskunde van het Máxima Medisch Centrum in contact komen met een sociale robot.

De robot, Pepper genaamd, wordt ingezet om voorlichting en instructies te geven aan patiënten. Tijdens een vier maanden durende pilot bekijkt het MMC in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis welke meerwaarde de robot op deze gebieden biedt.

Naast dat Pepper een repeterend deel van het werk van verpleegkundigen overneemt, kent de inzet van de robot nog een voordeel. ,,Computers en spelletjes zijn aantrekkelijk voor kinderen. Ze vinden het geweldig om rondgeleid te worden door deze robot. Zo krijgen kinderen op een heel interactieve manier voorlichting door Pepper waardoor het kind en de ouder informatie beter onthouden”, zegt kinderarts Bas Zegers.

Logische stap

Voor het MMC, dat continu bezig is met innovaties, is de inzet van een zorgrobot een logische stap. Zegers: ,,Van belang is dat de robot een ondersteuner is en het consult bij de arts of verpleegkundige nooit vervangt. Daarvoor is persoonlijk contact en aandacht voor de individuele patiënt te belangrijk.”

Pepper werkt op de PIPO-poli, een spreekuur voor poep- en plasproblemen. Als de pilot goed afgerond wordt, wordt de robot mogelijk ook ingezet op de kinderdagbehandeling en voor oudere patiënten. Volgens Zegers gaat de ontwikkeling van de robot continu door.