Volledig scherm
Paula Nelissen, bestuurder van Oktober (links) en Christianne Lennards, bestuurder van het MMC, tekenen de samenwerkingsovereenkomst. © Vrij

Samenwerking MMC Veldhoven en Oktober voor kwetsbare ouderen

VELDHOVEN  - Op het terrein van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven gaat ouderenzorginstelling Oktober een geriatrisch revalidatiecentrum van veertig bedden bouwen. Deze afdeling is nu nog onderdeel van woonzorgcentrum Merefelt in Veldhoven. 

Hierover hebben de directies van het MMC en Oktober (voorheen RSZK) maandag een overeenstemming getekend. Beide instellingen willen zo de banden aanhalen. Behalve de nieuwe geriatrische afdeling betreft die samenwerking ook ontwikkeling van nieuwe zorgideeën, delen van kennis en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek naar veroudering. Dat betreft onder meer zorg op afstand of ontwikkeling van hulpmiddelen die ouderen helpen zelfstandig te wonen. 

Zelfredzaamheid

In een gezamenlijke verklaring wijzen MMC en Oktober erop dat het aantal ouderen fors gaat toenemen. Het grootste deel heeft één of meerdere aandoeningen, vaak chronisch. Beide instellingen zien nu al het aantal ouderen dat hulp nodig heeft toenemen. Ook verandert de aard van de zorgvragen. ,,Van zorg in een instelling naar meer verpleging, verzorging en behandeling thuis. Ook wordt steeds meer een beroep gedaan op de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen.”

MMC en Oktober willen ‘over de muren van de eigen organisatie heen’ antwoorden zoeken op deze nieuwe zorgvragen en samen een ‘zorgvisie’ ontwikkelen. Een van de uitgangspunten is dat de zorg voor ouderen toegankelijk en betaalbaar moet blijven. ,,Voor iedereen in de regio De Kempen, Veldhoven en Aalst-Waalre", staat in de gezamenlijke verklaring. ,,Het doel is dat ouderen die geriatrische revalidatiezorg nodig hebben de juiste zorg op de juiste plaats krijgen.” Daarbij helpt het als er een soepele doorstroming kan zijn van patiënten die in het MMC zijn opgenomen naar een geriatrische revalidatiekliniek. 

Overvol

Ziekenhuizen kampen nu vaak met die doorstroming. Zeker tijdens bijvoorbeeld een griepepidemie is de toestroom van ouderen naar het ziekenhuis zó groot dat beddenhuizen overvol raken. Patiënten kunnen vervolgens na herstel niet terug naar hun eigen woning omdat passende thuiszorg ontbreekt. Gevolg is dan een verstopping van de ziekenhuizen. Met de bouw van een geriatrische kliniek hoopt het MMC de duur van de ziekenhuisopnamen van ouderen te kunnen verkorten. 

De geriatrische revalidatie-afdeling van Oktober op de locatie Floraan in Bladel blijft daar. De vrijvallende ruimte van veertig bedden in Merefelt wordt ingericht voor intensieve verpleeghuiszorg. 

  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”