Scholieren zijn verpleegkundige voor een dag: ‘Zal ik hem het kotsbakje geven?’

VideoVELDHOVEN - Zo’n 100 vmbo-scholieren mochten vrijdag even ervaren hoe het is verpleegkundige te zijn in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. ,,Zal ik hem wat water geven? Of het kotsbakje”

‘Aaargh!’ Hevig kreunend kronkelt meneer De Vries vrijdagochtend in het ziekenhuisbed, zijn gezicht vertrokken van pijn. Rond zijn bed staan zes scholieren van De Rooi Pannen uit Eindhoven, hun gezichten staan wat bedremmeld. Meneer De Vries heeft net een nieuwe heup gekregen. ,,Ik heb zo’n pijn”, zegt hij. ,,Het voelt allemaal zo plakkerig aan.”

Aan vrijwilliger Ad Brand (70) is duidelijk een begenadigd acteur verloren gegaan. Normaal rijdt hij patiënten door het ziekenhuis. Vandaag speelt hij meneer De Vries. Hij kwijt zich van zijn taak: ‘Oooh!’ De schuchtere scholieren zijn hier om te kijken of een opleiding tot verpleegkundige iets voor ze is.

100 leerlingen van een boel scholen uit deze regio bezoeken vandaag het Máxima Medisch Centrum (MMC), op initiatief van het ziekenhuis. ,,Deze dag biedt de mogelijkheid om het vak van verpleegkundige echt te ervaren aan de hand van handelingen aan het bed”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Doel is het helpen van scholieren bij het maken van de juiste studiekeuze en ze te enthousiasmeren voor de zorg.”

‘Buuuh!’

Quiona Girigori laat zich vandaag graag enthousiasmeren. ,,Ik twijfel nog wat voor vervolgopleiding ik ga doen”, zegt ze. ,,Misschien iets met kinderen, of anders in de zorg.” Vriendinnen Julia van Rooij en Laura Brummel kennen geen twijfel: zij hebben zich zelfs al ingeschreven voor de opleiding tot verpleegkundige. 

Meneer de Vries voelt zich ondertussen niet lekker. Hij denkt dat hij moet overgeven. ,,Zal ik hem wat water geven? Of het kotsbakje?”, vraagt Julia. ,,Je bedoelt een bekkentje”, antwoordt verpleegster in opleiding Daphne Houkes (21) geduldig. Julia pakt vlug het ‘bekkentje’ waar meneer De Vries vervolgens vol verve gebruik van maakt. ‘Buuuh!’, buldert hij overtuigend in het nochtans lege bakje.

Houkes beantwoordt vandaag alle vragen die de scholieren hebben. Zo willen ze weten wat het leukste is aan het vak. ,,Je krijgt heel veel dankbaarheid. Je ziet mensen vooruit gaan”, antwoordt Houkes. En wat is minder leuk? Houkes: ,,De heftige verhalen. Als iemand overlijdt. Daar komt veel verdriet bij kijken.”

Vrijwilligers van het MMC doen zich deze ochtend voor als patiënt. Middelbare scholieren komen langs en kunnen, door de vrijwilligers te verzorgen, kijken of het vak verpleegkundige iets voor ze is.
Volledig scherm
Vrijwilligers van het MMC doen zich deze ochtend voor als patiënt. Middelbare scholieren komen langs en kunnen, door de vrijwilligers te verzorgen, kijken of het vak verpleegkundige iets voor ze is. © FotoMeulenhof