Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Severinus en MMC starten speciale poli

VELDHOVEN - Volwassen bewoners van Severinus met een verstandelijke beperking kunnen voor specialistische zorg voortaan op dezelfde plek terecht als in hun kinderjaren. Ook thuiswonende volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen terecht op de nieuwe polikliniek van Severinus in het Máxima Medisch Centrum.

Voor kinderen met een verstandelijke beperking bestaat zo'n polikliniek al lang in het Máxima Medisch Centrum (MMC). Tot hun 18de konden ze daar dus altijd al terecht. Maar eenmaal volwassen kregen ze hun specialistische zorg bij zorgorganisatie Severinus, of als ze thuis woonden helemaal niet. Dat is nu veranderd.

Severinus en het MMC hebben daartoe samen de AVG-poli opgezet in het MMC, locatie Veldhoven. Vanaf het moment dat mensen met een verstandelijke beperking 18 jaar oud zijn, kunnen ze zorg krijgen van een zogeheten Arts Verstandelijk Gehandicapten. Die AVG-arts behandelt de specifieke en vaak complexe gezondheidsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.

De AVG-poli is mede gestart in het ziekenhuis zodat ook thuiswonende mensen met een verstandelijke beperking specialistische zorg kunnen ontvangen van een Arts Verstandelijk Gehandicapten. Voorheen kwamen alleen bewoners van een zorgorganisatie in aanraking met een AVG. Mensen kunnen terecht op de AVG-poli na verwijzing van een huisarts of specialist.

Samenwerking

Volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen vanaf nu, samen met hun familie, terecht bij de AVG-poli voor onderzoek, behandeling of advies. Alle specialisten komen nu op dezelfde plek bij elkaar, aldus een woordvoerder van Severinus. ,,De samenwerking gaat zo makkelijker.”

De polikliniek wordt georganiseerd door Severinus. Tijdens het spreekuur zijn naast een AVG-arts, indien nodig, ook specialisten vanuit Severinus aanwezig, zoals bijvoorbeeld een psycholoog of orthopedagoog. 'De samenwerking tussen de arts en gedragskundige zorgt ervoor dat er direct kan worden ingeschat of Severinus een passend aanbod kan bieden', stellen de twee organisaties in een gezamenlijk persbericht.

De nieuwe AVG-poli is overigens al een jaar in bedrijf, aldus de woordvoerder van Severinus. ,,We hebben eerst een tijdje gedraaid om te kijken hoe het in de praktijk zou gaan. Nu draait de poli op volle toeren" De samenwerking bevalt zo goed dat de twee organisaties het nu officieel naar buiten hebben gebracht.