Severinus Veldhoven
Volledig scherm
Severinus Veldhoven © Severinus

Severinus in Veldhoven nu ook voor de jongsten met opening van Kinderdagcentrum

VELDHOVEN - Zorgorganisatie Severinus start op maandag 2 maart met een Kinderdagcentrum voor kinderen vanaf nul jaar. Daarmee is de organisatie levensloopbestendig.

De Veldhovense Linda van den Bos werkt als projectleider voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Haar dochter Lieke is ernstig meervoudig beperkt. De elfjarige logeert weleens bij Severinus. ,,Lieke gaat voor dagbehandeling naar Eindhoven omdat Severinus die dienst nog niet aanbood.”

Ze kaartte dit met succes aan bij de directie van Severinus. Vanuit haar ervaring als projectleider en als moeder van een meervoudig beperkt kind is ze gevraagd om mede een kinderdagcentrum op te zetten. Van den Bos doet dit samen met regiebegeleider Anne de Kort die ervaring opdeed bij enkele kinderdagcentra.

Werkgroepen

Er kwamen een budget en werkgroepen op het gebied van onder meer vastgoed en inrichting, personeel, financiën en ontwikkeling en behandeling. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting. Enkele kunstenaars van het Severinus Atelier werken nog aan een vrolijke muurschildering. ,,We hebben een klankbordgroep met ouders in het leven geroepen. Men hen is onder meer gesproken over de competenties die het personeel van het kinderdagcentrum moet hebben. Als succesfactor noteerden we het goede gevoel dat de ouders willen ervaren als ze hier binnenstappen”, legt De Kort van Severinus uit.

Behalve Lieke zijn er nog vijf kinderen die maandag starten. Van den Bos vindt het fijn dat haar dochter nu in Veldhoven terechtkan. ,,Soms was ze weleens anderhalf uur in een busje onderweg.”

Ontwikkelingsachterstand

De doelgroep van het Kinderdagcentrum zijn kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ernstig meervoudig beperkte kinderen. Er is plaats voor twee groepen van elk acht kinderen per dag. De Kort: ,,Het kinderdagcentrum is een rustige, warme en veilige omgeving waar bij beide groepen de nadruk ligt op spelen, leren, ontspannen en jezelf zijn. Eén groep kent daarnaast een schoolvoorbereidend karakter.”

Ook tijdens schoolvakanties kunnen de kinderen er terecht, behalve op feestdagen. Ze worden begeleid door een vast team. Dat krijgt ondersteuning van een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut en gedragskundige. Er is extra aandacht voor eten en drinken, bewegen, muziek en communicatie. De Kort: ,,Binnen het kinderdagcentrum kijken we op deze gebieden hoe innovatie kan bijdragen aan een grotere kwaliteit van leven.”

Op 7 maart kan iedereen tijdens de open dag van Severinus aan de Platanenlaan 28 komen kijken tussen 11.00 en 15.30 uur. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met het Zorgbureau van Severinus op 040-2586319.