Volledig scherm
Woonhuis van Severinus voor Bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag in Veldhoven © Fotomeulenhof

Severinus in Veldhoven test emotiemeter

EINDHOVEN/VELDHOVEN - Mentech uit Eindhoven ontwikkelt HUME, een systeem dat emoties meet bij mensen die zich moeilijk kunnen uiten. De eerste tests van het systeem starten nu bij Severinus in Veldhoven.

,,Vaak kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun emoties niet uiten”, zegt oprichter van Mentech Erwin Meinders. ,,Wij maken een systeem dat duidt hoe iemand zich voelt.”

Dat werkt zo. Cliënten van Severinus krijgen een hightech meetband om. Die band meet de hartslag, hoeveelheid zweet, temperatuur en beweging van de cliënt. Het systeem van Mentech vertaalt die informatie naar stress.

Het bandje meet met andere woorden hoe gestrest de drager ervan is. Dat is wel zo handig voor mensen die moeilijk uiting geven aan emoties, zoals dat soms geldt voor mensen met een verstandelijke beperking of autisme.

Het eerste prototype van het systeem is nu af. De komende tijd gaat Mentech het systeem testen bij Severinus. Doel daarbij is het verzamelen van zo veel mogelijk data. Die data moet het uiteindelijk mogelijk maken een verfijnder systeem te ontwikkelen.