Volledig scherm
Henk van de Spijker met achterkleinzoon (Boris) en kleinzoon Niels bij het deels gesloopte voormalige KI-pand. © FotoMeulenhof

Sloop van voormalig KI-gebouw in Veldhoven: We begonnen hier in 1948 met acht stieren

VELDHOVEN - Op de locatie waar Henk van de Spijker (93) zich bijna veertig jaar lang bezighield met de kwaliteit van stierensperma, woedt nu een ware geboortegolf.

Hij vindt het jammer dat het karakteristieke witte pand nu plaatsmaakt voor de bouw van een zorgcluster, maar veel doet het Henk van de Spijker niet, de sloop van het voormalige KI-gebouw. Een spijker is hard, zegt hij daarover met een knipoog. ,,Wat me wel wat doet is dat op deze grond waar ik gewerkt heb, kleinkinderen wonen en nu achterkleinkinderen worden geboren."

Aan de Lakenvelder genieten kleinzoon Niels en zijn partner Melissa van hun negen weken oude zoon Boris. In de straat Zwartbont woont kleinzoon Rik. ,,Het is hier vruchtbare grond want ook daar wordt een baby verwacht", zegt Henk glunderend. Het wonen in Oerle-Zuid bevalt Niels en zijn gezin goed. ,,Het is een rustige buurt en er wonen veel mensen van onze leeftijd. Momenteel vindt hier een echte babyboom plaats." Met stieren heeft hij niets, maar van zijn opa weet hij inmiddels wel wat een Lakenvelder is. Lakenvelders graasden er in het verleden niet op de plaats waar zijn kleinzonen wonen, maar wel roodbonte stieren van het ras Maas-Rijn-IJsselvee.

,,We begonnen er in 1948 met acht stieren. We werkten voor heel de Kempen, in totaal 93 kerkdorpen", weet Henk nog. Vier jaar lang insemineerde hij koeien, voordat hij na wat cursussen de overstap maakte naar het laboratorium. Met behulp van een microscoop bepaalde hij er de kwaliteit van het sperma.

Met het sperma van elke nieuwe stier werden eerst zo'n driehonderd koeien geïnsemineerd. Na twee jaar volgde een controle of de nakomelingen van de stier voldoende melk gaven. Van elke tien stieren bleven er uiteindelijk zes à zeven over. Henk heeft altijd fijn gewerkt in het gebouw aan de St. Janstraat.

,,Het was voor toen een modern gebouw. Er was zelfs een kantine waarin je je boterham kon eten en je kon er koffie en chocomel krijgen. Ook was het gebouw voorzien van douchecellen." In 1985 maakte hij gebruik van de VUT-regeling. Nu is de krasse Veldhovenaar nog actief met koersballen, kaarten, fietsen en wandelen. En afgelopen carnaval liep hij als prins De Merode van de ouderenbond nog voorop in de polonaise.