Volledig scherm
Sloop van pand Oude Kerkstraat 16 in Oerle. © Fotomeulenhof

Sloophamer in stukje geschiedenis van Oerle

VELDHOVEN - Het voor Oerlenaren welbekende pand aan de Oude Kerkstraat 16 is gesloopt. Slopers maakten het maandag met de grond gelijk. Eigenaar Lijten gaat er nu een appartementengebouw bouwen, in de stijl van het pand uit 1918.

Naast een afscheid van een afgeleefd pand, heeft Oerle maandag ook afscheid genomen van een groot deel van de Oerlese geschiedenis. Voordat het pand aan de Oude Kerkstraat werd verbouwd als woning voor burgemeester Van Hooff, werd er les gegeven aan de jongsten van het kerkdorp. Het was de eerste school van Oerle. Nadat Van Hooff er was vertrokken, konden nog vele families na hem het adres opgeven als woonadres.

Winkels

Het pand is bijzonder, want na school en woning werd er ook nog vele jaren spullen aan de man gebracht. Het pand kende ook vele winkeleigenaren.

Mia van Kasteren-Eliëns verkocht er onder meer huishoudelijke artikelen, terwijl haar man Piet er het postkantoor bemande. De vijf soorten parketvloeren op de benedenverdieping herinnerden tot aan maandag nog aan de periode dat Wouters Parketvloeren eigenaar was van het pand.

Eigenaar Gerard Lijten trachtte eerst een boerderijwinkel te vestigen in het gebouw, maar dat ging om logistieke redenen uiteindelijk niet door. Ook een idee om er een kinderdagverblijf in te vestigen, strandde. Hij gaat er nu een appartementencomplex bouwen, nadat er enkele jaren Polen in hebben gewoond als huurders. Hij wil met de nieuwbouw ook zoveel mogelijk de stijl van rond 1918 in ere houden.

Datum

Wanneer de bouw start is afhankelijk van veel factoren, zoals de medewerking van de gemeente en de planning van de aannemer. Lijten wil dan ook nog geen datum noemen wannneer het complex klaar kan zijn. In het Veldhovense kerkdorp is er wel grote behoefte aan appartementen. 

Volledig scherm
Impressie nieuwbouw Oude Kerkstraat 16. © Marhego
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement