Volledig scherm
De zonnepanelen worden op het dak van het Sondervick College geplaatst. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Sondervick in Veldhoven krijgt 1136 zonnepanelen

VELDHOVEN  - Maar liefst 1136 zonnepanelen komen op het dak van vier gebouwen van het Veldhovense Sondervick College. ,,Dat levert net zoveel op als een kwart elektriciteitscentrale", aldus rector Monique van Roosmalen.

Stichting OMO (Ons Middelbaar Onderwijs), waar het Sondervick onder valt, deed een aanbesteding waaraan geïnteresseerde scholen mee konden doen. Het Sondervick hoort bij de eerste groep die de panelen krijgt. De school doet mee vanwege het duurzaamheidsaspect en de kostenbesparing. In de vier gebouwen komen meetpanelen zodat de leerlingen kunnen zien wat de opbrengst van de panelen is.

Docent Bart van den Broek geeft nu al les over zonnepanelen, met panelen die de school zelf al had aangeschaft. Vmbo-leerlingen kunnen sinds dit schooljaar een keuzemodule duurzame energie kiezen. Zo'n twee derde van de leerlingen kiest hiervoor. Van den Broek: ,,Het leeft. De helft heeft thuis zonnepanelen, of kent iemand die ze heeft."

Werkboeken

Omdat voor het nieuwe vak nog geen werkboeken beschikbaar zijn, bedenkt Van den Broek zelf opdrachten aan de hand van de syllabus. ,,Dat kost veel tijd en energie, maar het is wel leuk om te doen. Je ziet aan de leerlingen dat het ze aanspreekt. Het is een relatief nieuwe techniek."

Quote

Je ziet aan de leerlingen dat het ze aanspreekt. Het is een relatief nieuwe techniek.

Bart van den Broek

De leerlingen mogen de metingen doen, maar kijken ook naar het hele traject met een klant; van offerte tot verkoopgesprek. Van den Broek is daarin de klant die enthousiast is geraakt door de panelen van de buurman. ,,Kom maar met een offerte zeg ik dan. Dan komen ze er vanzelf achter dat er twee soorten zonnepanelen zijn. Dan vragen ze: eh meneer, welke van de twee wilt u? of is uw dak wel groot genoeg? Ik zeg dan: ik ben ook maar een klant. De bedoeling is dat ook leerlingen van andere opleidingsniveaus de kans krijgen om te leren met en over zonnepanelen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement