Volledig scherm
De snelheidsmeterspaarpot aan de Kerkstraat in Wintelre. © FotoMeulenhof

Spaarvarken voor groene euro’s in Wintelre

WINTELRE - Wie zich de komende periode in de Kerkstraat aan de maximum snelheid van dertig kilometer per uur houdt, levert een financiële bijdrage aan Jong Nederland. Dit dankzij een snelheidsmeterspaarpot.

In de Kerkstraat bij basisschool De Disselboom is gisteren een snelheidsmeterspaarpot in gebruik genomen. Op een display staan onder meer een spaarvarken en enkele groenkleurige euro’s die op weg zijn naar de gleuf in de spaarpot.

Snelheid

De meter meet de snelheid van het passerende verkeer vanuit de richting die het dichtst bij de installatie ligt. Elk voertuig wordt daarbij meerdere keren gemeten waarbij de snelheid op de display verschijnt. Zodra een auto passeert die niet harder rijdt dan dertig kilometer, wordt het saldo op de display verhoogd met zestig cent. Wie te hard rijdt, ziet een rode duim en er verschijnt een rood kruis door de euro’s. ,,Iedereen moet zijn best doen om niet te hard te rijden”, zegt wethouder Steven Kraaijeveld voordat hij de installatie activeert.

De snelheidsmeterspaarpot is geplaatst door de Provincie Noord-Brabant vanuit de campagne Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Het geld wat men kan verdienen, wordt door de gemeente Eersel beschikbaar gesteld. Het maximum is gesteld op vijfhonderd euro.

Snelheidsmeterspaarpot

Het idee achter de snelheidsmeterspaarpot is het belonen van goed gedrag. De digitale spaarpot is aangevraagd door de dorpsraad van Wintelre. ,,Het is een leuke manier om automobilisten bewust te maken van hun snelheid en het levert onze plaatselijke vereniging Jong Nederland een mooi centje op”, zegt Henk van der Heijden namens de Dorpsraad. 

Jong Nederland kan het geld goed gebruiken. ,,We zijn benaderd door de dorpsraad met de vraag of we een goed doel hadden waarvoor geld nodig was. Het moest iets duurzaams zijn”, zegt Jolanda van der Velden die namens Jong Nederland aanwezig is. ,,We hebben twee dingen op ons verlanglijstje. Nieuw meubilair in het Jeugdhuis en kunstgras in de tuin bij het jeugdhuis. Ook de kinderen van de basisschool mogen voetballen in die tuin”, zegt Geertje van Dooren van Jong Nederland. Afhankelijk van de opbrengst kan de vereniging één van beide doelen realiseren.

De installatie blijft tot en met 21 februari staan. Zodra het maximum is bereikt, gaat de snelheidsmeter uit.