Volledig scherm
Hoofdgebouw ASML in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Spionagezaak ASML: Huawei ontkent elke vorm van betrokkenheid

VELDHOVEN - Huawei ontkent elke vorm van spionage, in een schriftelijke reactie aan nieuwszender BNR. Het Chinese technologieconcern zegt al 14 jaar een vertrouwde partner te zijn van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en burgers te zijn.

Ook zegt het bedrijf tegen BNR een belangrijke bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie door middel van investeringen en de creatie van werkgelegenheid. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het bedrijf weren bij de aanleg van 5G naar aanleiding van de vermeende spionage bij ASML.

Op korte termijn volgt een debat met minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken. Daarin zal de aanleg van het mobiele 5G-netwerk in Nederland door Huawei aan de orde komen. Bij nader inzien geen goed idee, vindt inmiddels een Kamermeerderheid van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Wat is er gebeurd?

Chinese werknemers hebben ASML bestolen van computerinformatie die zij doorspeelden aan een bedrijf in hun vaderland. Hierdoor werd de Veldhovense chipmachinefabrikant zwaar gedupeerd. 

Een in een Amerikaanse rechtszaak toegewezen schadevergoeding van 223 miljoen dollar (198 miljoen euro) kan echter niet worden geïnd; het Chinese bedrijf dat profiteerde van de informatiediefstal is inmiddels failliet.