Volledig scherm
Het nieuwe viaduct, waarop de Westparallel wordt aangesloten, gezien vanuit de richting Eersel/België.

Stroperige provincie op de korrel bij Raad van State om plan nieuwe N69

DEN HAAG/AALST/VELDHOVEN - De provincie Noord-Brabant kreeg donderdag tijdens een vervolgrechtszaak in Den Haag opnieuw flink wat kritiek voor de kiezen, omdat ze gebreken in het N69-Kempenbaanplan niet helemaal goed lijkt te hebben gerepareerd.

In de tussenuitspraak van afgelopen april droeg de Raad het provinciebestuur onder meer op om met concretere plannen voor natuurcompensatie te komen. Om de aanleg van de nieuwe N69 ten westen van Valkenswaard mogelijk te maken moet Brabant ruim 50 hectare nieuwe natuur aanleggen.

In het vorige Provinciale inpassingsplan (Pip) had de provincie een zogenoemd zoekgebied van 520 hectare opgenomen. Dat betekent dat de provincie jaren kan uittrekken om ergens binnen dat zoekgebied 50 hectare aan te kopen om natuurcompensatie aan te leggen. Bezwaarmakers, zoals de Brabantse Milieufederatie (BMF) vinden dat veel te vaag en vrezen dat de provincie nauwelijks werk zal maken van de aanleg van nieuwe natuur zodra de nieuwe N69 tussen de A67 en N69 klaar is.

Zoekgebied
De Raad was het daar mee eens en vroeg de provincie om dat zoekgebied aanzienlijk te beperken en zo mogelijk aan te geven op welke locaties die zoekgebieden moeten komen. Tijdens de tweede zitting bleek dat de provincie nog steeds geen concrete gebieden heeft aangewezen en het zoekgebied slechts met 80 hectare heeft verkleind.

De Raad van State wilde weten waarom de provincie niet wat haast maakt en desnoods de benodigde gronden onteigent. "Als burgers of ondernemers een plannetje bij de provincie inleveren moeten ze direct aangeven waar ze precies natuur gaan aanleggen. Waarom past de provincie haar eigen regels dan niet op zichzelf toe," vroeg rechter en staatsraad B. van Ettekoven.

"Dat komt omdat het project zo omvangrijk is en omdat we dat zo met natuurorganisaties en de gemeentes hebben afgesproken," aldus de provinciewoordvoerder. BMF ontkende onmiddellijk dat met die afspraak akkoord is gegaan. Verder benadrukte de provincie dat ze voor natuurcompensatie per se niet wil onteigenen omdat daar geen draagvlak voor zou zijn.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement