Eerder werd geprotesteerd tegen de sluiting van de Parasol. Naar nu blijkt was dat vergeefs.
Volledig scherm
Eerder werd geprotesteerd tegen de sluiting van de Parasol. Naar nu blijkt was dat vergeefs. © FotoMeulenhof

Subsidiestop Parasol Veldhoven blijft staan

VELDHOVEN - De Veldhovense bezwarencommissie heeft het bezwaar van de Parasol tegen het grotendeels stopzetten van de subsidie door de gemeente ongegrond verklaard.

Dat maakte de volksuniversiteit maandag bekend. De Parasol stelde eerder dat ze door het stopzetten van de subsidie in haar voortbestaan wordt bedreigd, maar ging vooruitlopend op de uitspraak wel alvast op zoek naar een alternatief toekomstscenario.

Per 1 juli

Het bestuur van de Parasol maakte bezwaar tegen het collegebesluit om de subsidie per 1 juli grotendeels stop te zetten. De gemeente Veldhoven wil hobbymatige activiteiten niet langer subsidiëren. De subsidie voor taallessen (NT1 en NT2) blijft wel bestaan. De bezwarencommissie werd gevraagd aan het college te adviseren over de rechtmatigheid van het besluit.

De procedure is nu dat het college een besluit neemt op basis van het advies van de commissie. Daarvoor legt B&W het advies aan de raad voor. Hoewel het advies van de bezwarencommissie als een koude douche kwam, was er bij de Parasol al wel rekening mee gehouden. Met een werkgroep van enkele cursisten is nagedacht over de mogelijkheden van een doorstart. Ook zijn er gesprekken met andere organisaties over de cursussen en er zijn ideeën over een andere opzet met korte cursussen en workshops.

Bericht aan raadsleden

Verder wil het bestuur van de Parasol raadsleden een bericht sturen waarin ze hen vragen om in te grijpen als ze niet willen dat de volksuniversiteit uit Veldhoven verdwijnt.

Het bestuur van de Parasol heeft op 17 april ook een afspraak met de wethouder. Niet alleen om te praten over het advies en de toekomst maar ook over ruimte voor de afronding van het cursusjaar voor docenten en cursisten, een afronding die nu belemmerd wordt door de coronacrisis.

Enkele lessen worden digitaal aangeboden, maar dit is niet met alle lessen mogelijk. Voor de meeste cursisten zou het schooljaar eigenlijk voor de meivakantie stoppen. De Parasol wil proberen binnen de richtlijnen van het RIVM de lessen later alsnog aan te bieden en of er een mogelijkheid is om eventueel gemiste lessen te compenseren.