Volledig scherm
Plattegrond van het gebouw van ASML met het oorspronkelijke plan om tunnel en Runstraat af te sluiten voor nieuwbouw logistiek centrum. © ED

Succesvolle buurtopstand bij de Runstraat in Veldhoven

VELDHOVEN - Buurtbewoners zijn blij dat ASML met een nieuw plan komt waardoor het viaduct over de Runstraat open blijft.

ASML groeit. Veel moet wijken voor die groei. Maar het viaduct over de Runstraat bij Veldhoven niet. Dat tunneltje blijft voorlopig open. En dat allemaal dankzij boze buurtbewoners.

Die buurtbewoners waren niet blij met het plan van ASML om de Runstraat af te sluiten. Campinghoudster Annemieke Burgmans zag de bui al hangen. ,,Een camping aan een doodlopende weg, daar zit natuurlijk niemand op te wachten”, zegt ze.

Haar gasten zijn via het tunneltje onder de A67 zo in het centrum van Veldhoven. Ze springen op de fiets, gaan linksaf bij de uitgang van de camping en rijden daarna onder het viaduct door, recht op het dorp af. Het is maar tien minuutjes trappen.

Maar met de expansieplannen van chipmachinefabrikant ASML zou er een einde komen aan die route. Het bedrijf wil aan de andere kant van het viaduct een logistiek centrum van zo’n 30.000 vierkante meter bouwen. Dat centrum moet dwars over de Runstraat komen te liggen. Het viaduct moest  daarom dicht, beweerde ASML.

Want de fabriekshal over de weg heen bouwen, is volgens ASML geen optie. De machines die het bedrijf maakt worden aldoor groter, complexer en kostbaarder. Die til je niet zomaar even over een straat heen.

Quote

ASML is altijd een goede buur geweest

Campinghoudster Annemieke Burgmans

De gemeente keurde het plan van ASML goed, de buurt niet. Dat gaven bewoners te kennen tijdens speciaal belegde buurtbijeenkomsten. ASML heeft geluisterd.

Burgmans was verheugd toen de brief op de mat viel. Daarin staat dat de plannen voorlopig niet doorgaan. Gelukkig maar, zegt Burgmans. ,,Ik hoop dat we er samen uitkomen.” Ze denkt van wel: ,,ASML is altijd een goede buur geweest.”

Buurtopstand
Tegenover de camping van Burgmans woont tegelzetter Edwin van der Sanden. Volgens hem was er sprake van een ware buurtopstand. Niemand werd vrolijk van de plannen. Ook de tegelzetter niet. ,,Als het viaduct dichtgaat, moet ik telkens een paar kilometer omrijden”, aldus Van der Sanden.

Goed nieuws dus dat de weg openblijft. Maar dat betekent niet het einde van de expansiedrift van ASML. Dat logistieke centrum komt er gewoon. Volgens van der Sanden wordt de weg nu omgelegd. Dat staat in de brief.

De tijd moet volgens de tegelzetter leren of dat plan doorgaat. Binnenkort belegt ASML weer een buurtbijeenkomst, zegt hij. ,,Maar dat het viaduct niet dicht gaat, is sowieso goed nieuws.”